Det så kallade ANDTS-programmet antas var fjärde år. Nytt för det här programmet är att landskapsregeringen (LR) valt att dela upp det i ett målprogram och ett åtgärdsprogram. I lagtingsdebatten under måndagen diskuterades målprogrammet, åtgärdsprogrammet ska antas inom mars månad.
– Vi går till målstyrning i stället för detaljstyrning, förklarade Annette Holmberg-Jansson.
– En annan nyhet är att varje av de sex målen är kopplade till en rad indikatorer. Till exempel kan det handla om att följa upp mål tre om minskad totalkonsumtion av narkotika genom avloppsvattenmätningar, eller mål fyra om minskad tillgång till alkohol och tobak genom att skolundersökningar följer upp med minderåriga hur svårt det är att få tag på alkohol och tobak.
Söker inte hjälp
Jörgen Pettersson tog, i Centerns gruppanförande, sin utgångspunkt i sitt eget tidigare alkoholberoende.
– Det mest problematiska när någon insjuknar i beroende är att man väljer att inte söka hjälp. Det leder till för tidig död, till svåra livsförhållanden, till andra saker som vi alla sett. Det är ett gigantiskt samhällsproblem för det förhindrar människor att uppfylla sin potential.
Pettersson menar att stigman ofta hindrar beroende från att söka hjälp, och att det därför är viktigt exempelvis hur man benämner olika saker i de här sammanhangen.
– I programmet står att man ska verka för att missbruk ska upptäckas, som att någon skulle smussla bort det. Där bidrar man indirekt till stigmatiseringen. Vi ska inte upptäcka utan uppmärksamma. Här spelar ord roll, sade Centerns gruppledare.
Han tog också ordet missbruk som exempel och ansåg att beroende är ett bättre ord som också speglar det faktum att beroende handlar om en sjukdom.
Digitalt spelande
Simon Påvals (Lib) och Jessy Eckerman (S) problematiserade både förhållandet mellan spelmissbruk, i form av spel med pengar, och spelberoende hos ungdomar som spelar internetspel i hög utsträckning.
– Föräldrar kan behöva stöd för att hantera barnens spelande, sade Eckerman.
Annette Holmberg-Jansson sade att den parlamentariska grupp som varit med och tagit fram programmet diskuterat problematiken ingående.
– Ju mer vi satte oss in i frågan om digitalt spelande insåg vi att det var svårt att dra en gräns mellan vanligt spelande och digitalt spelande. Men vi har en enig syn om att det är viktigt att vi lyfter upp det som en inkörsport till ett beroende, sade socialministern.
Wille Valve (MSÅ) framhöll att det fanns en hel del goda nyheter i programmet, som att unga ålänningar dricker mindre och att cannabisanvändningen inte ökat. Däremot höjde han varningsflagg för andra droger.
– Ungas bruk av andra droger än cannabis verkar vara på uppåtgående. Det är en oroväckande trend och bör ge avtryck i åtgärdsprogrammet.
Också Anders Eriksson (ÅF) framhöll narkotika som ett ökande problem.
– När det gäller narkotikan har det blivit värre. När jag var ung var narkotika väldigt ovanligt, men när jag pratar med ungdomar i dag är det tyvärr inte så.
ANDTS-programmet ska nu behandlas av lag- och kulturutskottet.