– Det känns orimligt att det inte finns en bänk där jag hade kunnat sitta och skriva i ett par timmar, säger Anna Asplund, som blev tvungen att resa till och övernatta i Tierp för att skriva sin tenta.
Anna Asplund, som läser en lärarutbildning i Falun på distans, blev för ett par veckor sedan tvungen att resa till Tierp för att kunna skriva en tentamen eftersom det inte fanns någonstans på Åland där hon kunde skriva den som en salstenta.
– Det hör till utbildningen att skriva salstentor som ska ske vid samma tid överallt och där det ska finnas någon som övervakar att man inte fuskar. När jag frågade runt bland de åländska institutionerna fanns det ingen som kunde erbjuda utrymme eller personal, säger hon.
”Känns orimligt”
Anna Asplund kontaktade Högskolan på Åland, biblioteket, Medborgarinstitutet, Ålands lyceum och svenska konsulatet, men den enda möjligheten som erbjöds var vid högskolan, och där fanns enbart tillfällen två gånger i månaden. Ingen av tiderna var kompatibel med hennes tenta.
– Det närmaste stället jag kunde ta den på var i Tierp, och eftersom den ägde rum på morgonen var jag tvungen att resa dit dagen före och övernatta, vilket kostade pengar och krävde att jag både gick tidigt från jobbet på torsdagen och tog ledigt på fredagen. Hade det gått att göra lokalt hade jag kunnat komma in på fredag eftermiddag. Jag både jobbar och har barn, så tid är pengar för mig, säger hon.
Hon ställer sig kritisk till att distansstuderande inte erbjuds bättre möjligheter att skriva sina tentor från Åland i en tid då allt fler studier digitaliserats och åtminstone i teorin ska kunna följas var som helst.
– Jag vet att man har haft den möjligheten på Åland tidigare och det känns orimligt att det inte finns en bänk där jag hade kunnat sitta och skriva i ett par timmar. Vid tentan fanns det en person i salen som hade som uppgift att övervaka och som såg ut att sitta och arbeta under tiden, säger Anna Asplund.
”Ska ta upp frågan”
Utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C) säger att hon inte tror att efterfrågan på möjligheten att skriva salstentor på Åland hittills har varit särskilt stor, eller att tillgången har ändrats.
– Jag har ingen kännedom om att det funnits möjlighet till salstentor tidigare och frågan har mig veterligen inte kommit upp på den här nivån tidigare. När jag hörde om det kollade jag med utbildningsbyrån, som inte heller har kontaktats om det tidigare men som hänvisade till att högskolan brukar ordna tillfällen, säger Annika Hambrudd.
Enligt henne är behovet av att kunna skriva salstentor från Åland ändå ett som troligtvis växt sedan pandemins början och som kan antas fortsätta växa.
Hon tror att det för högskolans del främst handlar om personalresurser.
– Vad jag förstår brukar de tillåta det i mån av möjlighet, men förstås krävs det att någon från deras personal då kan övervaka tillfället. Vi behöver kanske utreda hur behovet och efterfrågan ser ut i dag, och vi har en kvartalsmässig avstämning med ledningen innan sommaren där jag ska ta upp frågan, säger Annika Hambrudd.