– Det här är ett sorgligt bakslag för den politiska förmågan att få något gjort, sade Camilla Gunell (S) om landskapsregeringens meddelande om vägen till ett fossilfri skärgårdstrafik när debatten fortsatte i lagtinget i går.
Hon menade att de regionala intressena tar över debatten om skärgårdstrafiken.
– Den ena säger att det ska vara en tunnel med en central hamn i Föglö. Nästa säger en Prästösundsbro så att Hummelvik inte blir en bortglömd blindtarm.
Hon sade att det saknas framförhållning och politisk samsyn och att bristen på investeringar leder till föråldrat tonnage och störningar i driften.
Hon föreslog ett utbytesprogram för färjor på samma sätt som man gjort för broar och färjfästen.
– Man kunde byta ut en färja per mandatperiod.
Frågan om den avbeställda elhybridfärjan togs upp flera gånger under debatten.
– Det är absolut galet att det gick som det gick. Jag tror att många av dem som satt på den andra sidan innerst inne också kan tycka så nu, sade Tage Silander (MSÅ).
Bolag
En fråga som flera ledamöter lyfte var att bolagisera skärgårdstrafiken för att få bort det från den politiska detaljplaneringen.
– Upphandlingen skulle ske på professionella villkor. Jobbet kunde skötas av sakkunnigt folk i samarbete eller samägande med Finferries, sade Camilla Gunell.
Tage Silander menade att om landskapet bildar ett eget bolag måste den viktigaste frågan vara hur mycket pengar bolaget får.
– Det första en ny landskapsregeringen kunde göra är att se hur man kan skapa ett bolag och se hur beställarfunktionerna skulle kunna se ut. Bygg inte dubbla styrkor på båda ställen, sade Camilla Gunell.
Kostnadstak
Marcus Måtar (MSÅ) menade att man borde ge en summa pengar till experterna och be dem lösa trafiken.
– Lagtinget går för ofta ner på detaljnivå, sade han.
Han ville också ha svar på vad de olika partierna anser att skärgårdstrafiken får kosta.
– Vi måste våga diskutera behovet och servicenivån. Är det en mänsklig rättighet att man ska få åka tre gånger per dag från Torsholma till Hummelvik, sade han.
Han menade också att landskapet inte ska konkurrera med de kommersiella bolagen som kunde ta varutransporterna vidare till Finland från Långnäs och Osnäs.
– Vi behöver på allvar stöda den serviceberedskap som den kommersiella färjtrafiken är.
Utflyttningen från skärgården gör att trafiken under lågsäsong minskar och man måste se på behovet.
Lantrådet Veronica Thörnroos (C) svarade att skärgårdsborna behöver långsiktighet, trygghet och förutsägbarhet.
– Ingen satsar på boende eller företagande i skärgården om man inte vet att det finns trafik. Jag är förvånad att Obunden samling har allt fokus på ekonomin. Vi talar också om social och miljömässig hållbarhet. Alla tre delar behövs, sade hon.
Hon menade också att om majoriteten anser att skärgårdstrafiken är för dyr ska de uttrycka det.
– Säg det då! Mitt parti stöder inte det. Men det är bra med ett klargörande hur Obunden samling ser på regionalpolitik och skärgården, sade hon.
Marcus Måtar menade att det varken är socialt eller miljömässigt hållbart att upprätthålla en trafik som inte behövs, när det finns andra områden som också behöver mer pengar.
Mergus
Anders Eriksson (ÅF) sade att han skrev under oppositionspartiernas spörsmål av flera orsaker. Återkommande driftsstörningar, stor klimatpåverkan och stora utgifter samt för många ad hoc-lösningar.
– Upphandlingen av Mergus var den utlösande faktorn. Den har sämre kapacitet och sämre standard, sade han.
Anders Eriksson menade att det saknas strategiskt tänk i meddelandet och föreslog att man först kartlägger vilka rutter som ska finnas och sedan vad de får kosta. Han sade också att de som lämnar anbud på trafiken ska äga sina färjor.
– Det man äger vårdar man bättre. Det blir lätt bristande underhåll om man använder andras färjor, sade han.
Simon Påvals (Lib) menade att det enda tydliga i landskapsregeringens meddelande är att man inte är överens. Han ville ha svar om man menar allvar med Hummelviks färjfäste eftersom hamnen inte nämns i meddelandet.
– Hummelvik är viktig för norra Ålands utveckling, sade han.
Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) menade att när man skrev regeringsprogrammet visste man inte i hur dåligt skick broarna och färjfästena var och att man blev tvungen att prioritera dem.
Ärendet behandlas vidare den 3 maj.