Vanligen väljs lagtingets talman med en bred majoritet – endast ströröster brukar vara blanka eller ha någon annan ledamots namn än den kandidat som nominerats av det parti som ”äger” posten för tillfället.
Måndagens val i lagtinget, med sina två omröstningar och avslutande lottning, sticker alltså ut.
Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap, lyfter som jämförelse Finlands riksdag, där det näst största regeringspartiet utser kandidaten till talmansposten.
– I fastlandet är Jussi Halla-Aho talman fast stora delar av riksdagen absolut inte skulle vilja det. Man böjer sig för den politiska praxisen, och vill man inte stöda kandidaten är man antingen frånvarande vid omröstningen eller röstar blankt. Det är helt enkelt politisk hävdvunnen praxis att talmansvalen går snyggt till.
Slår split
Centerns kandidat var alltså Jörgen Pettersson, men Roger Höglund (C) samlade lika många röster. Den senare fick inte bara stöd från oppositionen utan även några röster från regeringspartierna.
Göran Djupsund ser en risk med att ingångna överenskommelser inte hålls.
– Vanligt bondförnuft är att göra så som man tagit i hand på – annars är det du som får stryk nästa gång det fattas beslut om en överenskommelse som ligger i ditt intresse. Det skapar allmän misstro och dålig kultur i beslutsfattandet om man inte håller sina överenskommelser.
Roger Höglund sade efter omröstningen att han var överraskad över stödet. Göran Djupsund har en mer krass tolkning av situationen:
– Jag menar att han ganska långt gjordes till instrument för oppositionens lust att slå split i regeringsleden. Skulle oppositionen ha betett sig någorlunda snyggt enligt den praxis jag hänvisade till hade man antingen röstat blankt, varit frånvarande eller som markering röstat på en kandidat från de egna leden.
När det gäller eventuella Centerledamöter som röstat på Roger Höglund i stället för på Jörgen Pettersson ser Göran Djupsund snarare interna linjestrider eller personkonflikter som möjlig förklaring.
Samma utgångsläge
Att inte rösta på Jörgen Pettersson med motiveringen att han kom in i lagtinget som ersättare ser Göran Djupsund som ett bekvämt sätt för ledamöter att förklara sitt röstningsbeteende.
– Så länge vi har ersättarsystemet har vi det, punkt slut. Står inte ersättarna fullt ut på samma startlinje som alla andra ledamöter borde de avskaffa ersättarsystemet – men den principiella diskussionen är det bara Obundna som velat ha. Resten verkar tycka det är bra som det är.
Jörgen Petterssons svaga mandat på talmansposten till trots är Göran Djupsunds prognos att situationen snart lugnar ner sig. Han tycker sig märka en vilja till samarbete hos den nye talmannen.
– Jag tror Jörgen Pettersson kommer att lägga manken till för att visa att han är hela lagtingets talman och inte bara talman för de 14 som röstade på honom.
– Lagtinget har tusen mer viktiga frågor än det här att fundera på. Jag hoppas de övergår till dem.
”Alla måste kamma till sig”, säger lantrådet.
– Det tyckte jag att var bra formulerat.
Nu var det ändå slumpen som fick sista ordet om landskapets högsta politiska post. Vad säger du om det?
– Enligt lagtingsordningen är det så – faller rösterna jämnt avgör lotten.
Drar nytta
Göran Djupsund talar om ”en viss omognad i den åländska parlamentarismen” gällande hur man bör jobba för att nå långsiktigt hållbara lösningar – politiker tar för ofta tillfället i akt när möjligheten ges.
Ett av hans exempel är när lagtinget röstade om kortrutten.
– Gun-Mari Lindholm var borta och Veronica Thörnroos fick sitta som talman, och hennes röst kom att avgöra. Så där brukar man inte göra – i Sverige finns till exempel traditionen att kvitta frånvaro så att någon inte av en händelse ska dra nytta av situationen.
Göran Djupsund lyfter även dåvarande ministern Christian Wikströms (Ob) beslut på enskild föredragning om naturskyddsområdet Bogskär.
– Det uppseendeväckande var inte att han tog beslutet, utan att han inte hade diskuterat saken först med sina regeringskollegor.
Samarbete
I måndags lämnade Veronica Thörnroos Centern, det efter att ha slutat som partiordförande och avsagt sig talmansuppdraget.
Jörgen Pettersson säger att Centern på Åland är starkare än man varit på mycket länge – att partiet gått stärkt ur det som varit. Det tyder på att han anser krisen vara över för Centern. Är den det?
– Den stora positiva nyheten i åländsk politik den senaste tiden är att de två statsbärande partierna Liberalerna och Centern lyckats förhandla ihop sig till att sitta i en gemensam regering som försöker driva en synnerligen långsiktig politik. Det har hänt mycket inom Centern, men även inom Liberalerna, som möjliggjort samarbetet – det allvarliga läget Åland står inför, bland annat ekonomiskt, gör att man insett att alla måste dra åt samma håll på sikt, säger Göran Djupsund.
Centern ska välja ny partiordförande i höst. Är det, mot bakgrund av splittringen i partiet, klokt att vänta med det?
– Inte är det någon brådska, de har två duktiga personer som nu agerar gemensamt i ordföranderollen och de kan tala med full Centerröst i olika frågor. Efter turbulenta tider kan det vara bra att hämta andan ett tag.