Mindre skadegörelse och klotter ombord på skolbussar är knappast ett nytt fenomen, men under hösten har omfattningen av skadegörelsen på de åländska skolbussarna ökat. Dessutom har tillvägagångssätten gått från att vara klotter och småförstörelse till skadegörelse med knivar och eld.
För närvarande byts skyddet på tio ryggstöd och fyra nackstöd ut i en av bussarna som körs av Williams Buss.
– De bränner sönder stora hål och skär med knivar eller andra vassa föremål, säger Geir Lundberg.
Enligt Geir Lundberg har skadegörelsen under hösten kostat bussbolaget mellan 2.000 och 3.000 euro.
Samtidigt handlar den största oron ändå om vad som händer den gången som en eldning går fel.
– Bränner man tillräckligt stora och djupa hål i sätet så kommer men till stoppningen till slut och den är direkt brandfarlig. Börjar den brinna handlar det inte om många minuter innan bussen är övertänd och då är det 40-50 skolelever som ska hinna ut.
Sågat sönder
Utöver eldandet och skärandet har flera av de handtag som sitter på nackstöden blivit bortslitna eller förstörda.
– I en av våra bussar har någon dessutom sågat sönder ett bord med någon form av repsåg. Man kan fråga sig vad ungdomarna gör med sågar och knivar på sig när de åker buss, säger Mikael Lindström från Viking Line Buss.
Skadegörelsen har nästan uteslutande skett ombord på den linjetrafik som kör hem skolungdomar från Kyrkby, Jomala och Godby, Finström efter skolan. Och vissa bussar är särskilt utsatta.
Så här långt har skadegörelsen resulterat i tre polisanmälningar. Men även fast bussbolagen vet vilka bussar som är utsatta är det nästan omöjligt att identifiera de skyldiga. Och vet man inte vem som är skyldig är det svårt att göra något åt saken.
– Det är också chaufförernas arbetsplats och det är förstås inte roligt att veta att det eldas och vandaliseras bakom dem i bussarna, säger Mikael Lindström.
Diskuterat med skolan
Bussbolagen har även fört diskussioner med skolorna, bland annat för att utreda om busstransporterna till och från skolan räknas som skoltid eller inte.
– Vi har föreslagit att lärare borde åka med, men det är en resursfråga. Polisen har varit med på några turer och då har det i alla fall varit lugnt, säger Geir Lundberg.
Man har också tagit upp saken med landskapsregeringen för att utreda vad som får göras i ljuset av skollagen och elevernas rättigheter.
– Har vi möjlighet att neka elever eller inte?
Mikael Lindström berättar att de under hösten kunnat få fast en person.
– Ja, eftersom personen hade lagt ut en film på skadegörelsen på sin egen TikTok. Det verkar som ungdomarna triggar varandra genom att lägga upp saker på sociala medier och visa sig på styva linan.
”Skrämmande utveckling”
Sammanfattningsvis uppmanar de alla föräldrar att prata med sina ungdomar.
– Det är en skrämmande utveckling och jag är livrädd för eldandet. Tar ett säte eld kan det sluta riktigt illa, säger Geir Lundberg.