Förra sommaren förlorade Daniel Karlsson målet i Ålands tingsrätt, där han yrkade att Ålands landskapsregering (LR) ska ersätta honom för den olägenhet en forlämning på hans tomt i Torp i Eckerö orsakar.
Efter att ha överklagat domen inleddes i går förhandlingarna i Åbo hovrätt. Precis som i tingsrätten yrkar Daniel Karlsson att LR ska ersätta honom med 90.000 euro, inklusive ränta från 2020, samt stå för hans rättegångskostnader. LR bestrider hans krav och, till skillnad från i tingsrätten, kräver de nu också ersättning för sina egna rättegångskostnader. Någon förlikning är inte aktuell.
I vägen
Som Ålandstidningen tidigare har rapporterat vill Daniel Karlsson bygga en sommarstuga på sin tomt med utsikt över Ålands hav. På den plats han anser bäst lämpad finns dock minst 400 år gamla rester av byggnader som använts för att framställa salt ur havsvatten – de enda av sitt slag på Åland.
– Det är svårt att förstå att stenhögarna är fornlämningar om man inte är fackman, säger Daniel Karlssons juridiska ombud Bertil Zetter i hovrätten.
Detta har hänt
Ärendena om fastigheten 2007–2023
• 1998 köper Marina och Bror Karlsson en 1,43 hektar stor strandtomt i Torp i Eckerö. Vid köpet framgår inte att det finns fornlämningar på tomten. 2004 ger de tomten i gåva till sonen Daniel Karlsson. 2007 får han ett brev från landskapsregeringen (LR) där han informeras om att det finns en fast fornlämning på fastigheten, en anläggning i vilken salt utvanns ur havsvatten på 1600-talet. Fornlämningen är den enda i sitt slag på Åland och bedöms vara unik.
• I december 2007 ansöker Daniel Karlsson om att få rubba den fasta fornlämningen, eftersom han tänker bygga ett fritidshus på tomten.
• Överantikvarie Marita Karlsson föreslår 2009 att fastigheten ska köpas av landskapet för att bevara fornlämningen för framtiden. Daniel Karlsson skulle då kunna skaffa en annan likvärdig fastighet för fritidsboende. Men senare, i ett brev till dåvarande förvaltningschef Arne Selander, skriver Marita Karlsson att LR diskuterat ärendet vid en överläggning i plenum, efter att de dåvarande ministrarna Britt Lundberg och Roger Eriksson besökt området. LR:s åsikt var att området inte skulle inlösas och att den fasta fornlämningen inte heller förorsakar fastighetsägaren en olägenhet som inte är ringa eftersom det skulle gå att bygga på en alternativ plats.
• 2012 ansöker Daniel Karlsson åter om rubbning. Det blir avslag, varpå han ansöker om ersättning. Även på denna ansökan om ersättning blir det avslag. 2015 går Daniel Karlsson vidare med ersättningsärendet till Ålands tingsrätt,
Men LR:s beslut om ersättning hade fattats så sent att han inte längre hade rätt att väcka talan om saken. Rättegången blir inställd.
• 2019 anhåller Daniel Karlsson ännu en gång om att få rubba fornlämningen. Ansökan avslås samma år av LR och man avslår även hans anhållan om 90.000 euro i ersättning för olägenheten. Enligt LR kan
fastigheten bebyggas utan ingrepp i den fasta fornlämningen. Därför utgör den inte någon olägenhet. En oriktig bedömning av situationen, anser Daniel Karlsson, som hösten 2020 tar ersättningsärendet vidare till Ålands
tingsrätt.
• Tingsrätten förkastade käromålet den 16 juni 2023. Nu tas ärendet upp i Åbo hovrätt.
Karlsson har tidigare ansökt hos LR om tillstånd att rubba fornlämningen, men fått avslag. Enligt fornminneslagen kan en sökande som nekas tillstånd ha rätt till ersättning från landskapet om fornlämningen orsakar betydande olägenheter. För att en sådan olägenhet ska anses föreligga krävs att det inte finns något alternativt sätt att genomföra byggprojektet.
LR avslog Daniel Karlssons ansökan med motiveringen att fastigheten kan bebyggas utan att göra ingrepp i den fasta fornlämningen och att denna därför inte utgör någon olägenhet för honom.
”Alternativ finns”
Inte heller tingsrätten ansåg att fornlämningen medförde en sådan olägenhet och förkastade därför hans käromål.
– Fornlämningen täcker endast 16 procent av fastighetens totala yta. Det finns gott om alternativa byggnadsplaceringar, säger LR:s jurist Laura Korpi i hovrätten.
I dag fortsätter förhandlingen med vittnesförhör, däribland med Daniel Karlsson själv. Dessutom genomförs en tillsyn på platsen, följt av slutpläderingar.