I måndags tog stadsstyrelsen beslutet att skjuta daghemsbygget vid Strandnäs skola på framtiden. Anledningen var att projektet blivit betydligt dyrare än budgeterat. I budget har fyra miljoner avsatts för bygget, men det hade krävts 5,9 miljoner för att anta anbuden som inkommit.
I beredningen av ärendet konstateras att bygget fördyrats av bland annat ökade byggkostnader, vilket också stadsdirektör Arne Selander bekräftade i onsdagens Ålandstidningen.
– Förvaltningen ska återkomma med en budget när kostnadsläget så tillåter, när kostnaderna stabiliserats och normaliserats. Vår uppfattning är att vi nu är i ett läge där kostnaderna för material rusat och att det då inte är gynnsamt att teckna avtal, sade Selander.
För låg budget
Uppgifterna om vad som fördyrat bygget och hur mycket får byggfirman Premonts ägare Jonas Fyrqvist att reagera. Han säger att redan när man på Premont räknade på sitt anbud insåg man att budgeten var för lågt satt.
– Vi har räknat på det där projektet och när vi gör det så bryr vi oss egentligen inte så mycket om budgeten utan måste räkna på det priset som vi anser är riktigt. I det här fallet tänkte vi dock att det inte kunde stämma, det var helt felbudgeterat.
Jonas Fyrqvist vill av konkurrensskäl – upphandlingen pågår formellt fortfarande – inte avslöja vad Premonts bud är, men konstaterar att kostnadsökningen inte kan skyllas på ökade byggkostnader annat än till en del.
– Vår uppfattning i stort är att priserna gått upp med 15–20 procent. Sedan är det vissa saker som stigit jättemycket, som stål, medan annat stigit mycket mindre.
Går inte ned
Han tror inte heller att staden kommer att kunna nå den ursprungliga budgeten genom att vänta på en prissvängning.
– I det långa loppet har jag svårt att se att priserna skulle gå ned radikalt. Vad vi pratar om här är en förädlad produkt som säljs till kund, det är svårt att se att det skulle bli stora prisnedgångar.
– Staden har fört ett resonemang om det är så himla dyrt nu, att man kan vänta så blir det billigare. Det fungerar inte riktigt så. Inte med inflationen vi har nu, det är snarare så att entreprenadpriserna höjs när löner och priser går upp, säger Jonas Fyrqvist.
För att skaffa sig en bild av prisutvecklingen tittade Premont på hur det såg ut före pandemin.
– Problemet är att när vi på skoj räknade på vad det skulle kostat om det här arbetet kom ut för tre år sedan så såg det inte ut som att man skulle klara budgeten då heller. Så det beror inte på ökade priser.
Missvisande bild
Fyrqvist tycker att det är missvisande om staden sprider en bild av att byggmaterialpriser stigit väldigt mycket.
– Min poäng är att vi inte kan springa runt och tro att alla byggpriser har gått upp med minst 40–50 procent. Vissa produkter har gått upp jättemycket, men sammantaget är det 15–20 procent.
– Budgetering och prisstegringar är viktigt att diskutera, men något som sällan diskuteras och verkligen påverkar det slutliga entreprenadpriset är vilka material och utföranden arkitekter och konstruktörer föreskriver. Man kan komma åt det effektivt genom att ge ut denna typ av entreprenader som totalentreprenader där man från beställaren kan dra nytta av entreprenörernas prismedvetenhet. Detta görs mycket sällan på Åland, men är vanligt förekommande i vår närregion, säger Jonas Fyrqvist.