I landskapsregeringens beslutslistor finns ett ärende med rubriken illegal import. Det är landskapsveterinären som beslutat att Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) ska kontrollera hingsten Pomperiposse, som ägs av Sölve Högman och en till person.
Orsaken är att hästen har importerats från Sverige trots att den saknar TRACES-intyg, det vill säga ett djurhälsointyg som undertecknas av en officiell veterinär.
Sölve Högman har själv kontaktat ÅMHM och anmält dels att pappren saknades när det var dags för avfärd mot Åland, dels att han vill rätta till saken.
– Det far hästar över till Åland väldigt ofta, i vissa fall krävs det TRACES, och i andra krävs det inte, säger han till Ålandstidningen.
– I det här fallet blev det ett missförstånd mellan säljaren och oss och intyget fanns helt enkelt inte när vi skulle hämta hästen. Man har rest långt för att hämta hästen, färjor går och så vidare ...
Så ni bestämde att ni tar och reder upp det när ni kommer till Åland?
– Ja.
Provtagning
ÅMHM ska nu testa hästen för tre olika smittsamma sjukdomar. Detta enligt lagen om djursjukdomar. Proverna skickas till Livsmedelsverkets laboratorium. ÅMHM ska även kolla upp hästens identitet enligt jord- och skogsbruksministeriets förordning om identifiering av hästdjur.
Sölve Högman har inte fått några direktiv gällande till exempel isolering av hästen fram till att provsvaren är klara.
– Det görs någon form av riskbedömning och vad jag förstod på landskapsveterinären fanns det inga risker.
Landskapsveterinär Maria Borgström berättar att beslut om åtgärder tas utifrån varje enskilt ärende, och där vägs smittorisken och risken för spridning av sjukdom in.
Ifjol fick landskapsregeringen kännedom om fyra fall av illegal import.
– Begreppet är inte alltid helt korrekt då det ibland handlar mer om ”illegal förflyttning mellan medlemsstater” men vi har beslutat att enhetliga benämningarna i ärendehanteringssystemet för att lättare hålla överblick och föra statistik över förekomsten. Hur stort mörkertalet är kan jag inte svara på.