Kritiken lät inte vänta på sig när finansministern Roger Höglund (C) presenterade landskapsregeringens (LR) förslag till första tilläggsbudget för året. Ingrid Zetterman (Lib) kallade själva presentationen ”ganska platt” och efterlyste ministerns syn på det ekonomiska läget och de budgetramar som har gått ut till verksamheterna.
– Hur ser likviditeten ut, hur ser lånebehovet ut? Är det tanken att vi ska vänta till den omtalade omställningsbudgeten som vi har väntat på över ett år nu, eller när ska vi få se de stora linjedragningarna i ekonomin?
Roger Höglund svarade att ramarna presenteras i omställningsbudgeten och gav ett kort sammandrag över det ekonomiska läget.
– Lån är inte lyft ännu, fullmakter är under kontroll och likviditeten följs upp noggrannare nu än den någonsin gjorts förut för att hålla koll på hur det är med finanserna och hur nära ett lån det är, sade han.
Ingrid Zetterman konstaterade att det är synd att LR valt att lämna bort den informationen från tilläggsbudgeten.
– Vill man kunna fatta kunskapsbaserade beslut på var vi är så borde man förstås ha fått en allmän översyn om hur ekonomin ser ut. I lagtinget famlar vi i blindo – vi får ju aldrig någon helhetsbild presenterad för oss.
”Är detta allt?”
Camilla Gunell (S) var för sin del kritisk till bristen på åtgärder för att stöda turismnäringen.
– Det här är den sista budgeten som kommer inför sommaren. Är detta nu allt som LR ger till det åländska näringslivet och turismen inför en på många sätt helt avgörande turistsäsong som till och med kan slå ut många turistföretagare?
Roger Höglund menade att LR ”hoppas mycket på” anslaget på 300.000 euro till Visit Åland.
Katrin Sjögren (Lib) ifrågasatte att besökscentret i Bomarsund beräknas bli över en halv miljon euro dyrare än de 2,8 miljoner som LR har fått i fullmakt. Att klara deadlinen för att få centret färdigställt till självstyrelsedagen 2022 är av ”helt underordnad betydelse”, menade hon.
”Kommunicerar via media”
Ingrid Zetterman ifrågasatte också att några anslagna medel för den subventionerade covidtestningen inte finns med i budgeten. Socialministern Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) svarade att hon ”varit tydlig” med att det är ÅHS som ska äska om pengar i en tilläggsbudget om de vanliga medlen inte räcker till.
– Det är väl så här det blir när LR kommunicerar med lagtinget genom presskonferenser och massmedia i stället för att informera i till exempel allmänna motiveringen, kontrade Ingrid Zetterman och sade att hennes uppfattning genom media varit att de subventionerade testerna skulle belasta landskapets budget, inte ÅHS dito.
– Då borde man också ha lagt en tilläggsbudget på det, det vore mycket angeläget. Det finns väldigt olika uppgifter kring hur mycket pengar det kostar och om huruvida lagstödet är tillräckligt. Om jag hade varit i ministerns skor skulle jag gärna ha velat få lagtingets välsignelse, men nu får man inte det.
Annette Holmberg-Jansson invände att det är praxis att om ÅHS påförs någon uppgift ska man äska om tilläggsmedel.
– Det hade säkert kunna göras saker annorlunda, men tanken var aldrig att ÅHS skulle belastas.