I takt med husbilarnas växande popularitet har debatten om ställplatser på Åland, och särskilt då i Mariehamn, varit en följetång de senaste åren.
I Mariehamn finns ett antal parkeringsplatser där husbilarna får stå – men några särskilda ställplatser existerar inte. Turistföretagaren Lasse Luoma som driver Gröna uddens camping är kritisk till Mariehamns stads samt landskapets policy att upplåta platser för övernattande husbilar.
– Varje natt står det ett tiotal bilar vid exempelvis hotell- och restaurangskolan och uppe vid stadshuset.
Det här, menar han, slår hårt mot hans bit av turismnäringen som, enligt hans uppskattning, tappar uppemot 20 procent av sina potentiella övernattare.
– Borde man då inte enligt samma princip ha tillåtit exempelvis Poker Run-båtarna att ligga gratis vid Fahlers brygga, frågar han retoriskt.
20 procent färre gäster
Enligt Lasse Luoma är det inte bara turistande husbilar som utnyttjar gratisplatserna, han menar att många av bilarna har åländska skyltar.
– Det handlar om snålhet snarare än ekonomi.
Vad kostar det för en husbil per natt på Gröna uddens camping?
– Vi tar tio euro per natt, men det beror även på hur många personer som övernattar i bilen. Ju fler som övernattar, desto fler som använder våra duschar och annan service. En husbil med två personer betalar 30 euro per dygn.
Och hur många husbilar snittar ni på per natt under säsongen?
– Mellan 40 och 50, vilket innebär att 20 procent av våra potentiella gäster övernattar gratis på stadens och landskapets parkeringsplatser.
Inkonsekvent tanke
Problemet möjliggörs, enligt Lasse Luoma, genom att den ordningsstadga som förr reglerade övernattningar på gator och torg, numera inte implementeras.
– Nu är det polislagen som gäller i stället, och varken polis eller parkeringsvakter har tid eller möjlighet att sätta resurser på det här.
Han vill ändå vara tydlig med att han absolut inte har något emot att husbilar parkerar i stan.
– Självklart ska de får parkera för att uträtta ärenden och så vidare. Men när kvällsflaskan och grillen åker fram handlar det inte om en parkering mera. Man måste skilja på parkering och ställplatser.
Det Lasse Luoma helst vill få bukt med är inkonsekvensen i tankesättet kring turism.
– Varför ska ett visst segment få övernatta gratis, medan andra måste betala? Det slår snett mot turismnäringen. Vi måste kunna ta betalt för turismen, och där är login en fundamental bit.
Ingen enkel lösning i sikte
Vd:n för Landskapets fastighetsverk, Stefan Rumander, säger till Ålandstidningen att det är ett tråkigt fenomen för turistföretagare som drabbas.
– Jag är medveten om problemet, och företagarna som inte får sina intäkter har min fulla sympati. Men det finns tyvärr ingen enkel och snabb lösning, säger han.
Att helt kallt sätta upp förbudsskyltar eller hinder är i nuläget inte ett alternativ. Han har vidtalat både polis och juridiska experter på området för att sondera möjligheterna att förbjuda, eller avhysa, husbilar som övernattar på landskapets parkeringar.
– Men polisen kan inte göra något så länge personerna inte stör den allmänna ordningen, menar han.
Finns ändå hopp
Enligt hans erfarenhet finns det en del husbilsturister som helt enkelt inte är intresserade av att campa bland andra husbilar.
– De är få till antalet, kanske mellan fem och tio procent, som hellre vill vara två och två eller tre och tre. Enligt en husbilsägare jag har talat med handlar det inte om att undvika kostnaden.
Han lyfter också att man i vissa gästhamnar ser liknande fenomen bland fritidsbåtar.
– En del båtar ankrar upp några hundra meter från hamnarna. Knappast handlar det om 25 euro, de vill helt enkelt inte vara i hamnen. Jag har gett tillstånd till vår arrendetagare för båthamnen i Kastelholm att uppbära en avgift på båtar som har åkt in och lagt sig vid landskapets brygga.
Stefan Rumander lämnar ändå en öppning för att framledes göra något åt problemet.
– Vi ska se inför kommande år om det går att spärra av eller skylta med korrekta hänvisningar. Men risken finns att just det här segmentet då väljer att köra till nästa parkeringsplats.