Enda sättet för Åland att få en egen plats i EU-parlamentet är att EU beslutar att Åland ska ha det.
Den bedömningen gör nyvalde EU-parlamentarikern Carl Haglund (Sfp) som besökte Åland i går.
POLITIK Carl Haglunds träff med åländska massmedia äger rum i landskapsregeringens konferensrum Lågskär. Från det riktiga Lågskär, fågel- och fyrstationen i Åland hav, har han minnen från flera barndomssomrar.
- Fåglar och huggormar, minns han.
Nu gäller besöket samarbete. Britt Lundberg (C) gjorde "en alldeles otrolig insats" på Sfp:s lista i EU-valet och tack vare det lyckades Sfp behålla sin plats i parlamentet.
Nu ska det återgäldas och Carl Haglund diskuterade i går samarbete både med landskapsregeringen och med de tre partier - C, Lib och FS - som stödde Sfp i valet.
- Allt från parlamentsplatsen till snus, sälar och Östersjöfrågor, säger han.
Snedvridet
Om snuset säger Carl Haglund att det förhoppningsvis går att göra något åt dagens snedvridna konkurrenssituation.
- På svenskt vatten måste färjorna få sälja snus, oberoende av flagga.
Blodig kamp
En parlamentsplats för Åland kan däremot bli svårare.
- Min realistiska bedömning är att det är jättesvårt att ordna en plats. Det råder ju en blodig kamp mellan de finländska partierna om de 13 mandaten.
Carl Haglunds uppfattning är att frågan måste skötas på EU-nivå så att EU definierar vilka sjävstyrande områden som har rätt till ett mandat.
Åländsk medarbetare
Då C, Lib och FS gick in för att ställa upp Britt Lundberg på Sfp:s lista formulerade man samtidigt hur samarbetet ska se ut. En del av det är att Åland får utse en av Haglunds två medarbetare i EU-parlamentet.
Som Ålandstidningen berättade i går torde valet stå mellan Mats Löfström (c), Erika Janson (Lib) och Wille Valve (FS). Vem av dem det blir klarnar inom en till två veckor. Det är de tre samarbetspartierna som tillsammans avgör vem man för fram.
Någon rangordning mellan de två medarbetarna blir det inte men de kommer att ha lite olika ansvarsområden.
- Den åländska medarbetaren ansvarar för Ålandsfrågorna och frågor som påverkar småskaliga samhällen.
Kön avgör inte
Den andra medarbetaren är redan klar och heter Axel Hagelstam. På frågan om det inte bör utses en kvinna till teamet svarar Carl Haglund att det visserligen är bra om medarbetarna är av olika kön men att kön inte är avgörande.
Han tycker det är "lite trist" och "en viss brist" att Finland för fram bara en man, Olli Rehn (C), som Finlands EU-kommissionär. I dag är Haglund i brittiska Bristol där EU-parlamentets mittengrupp (Alde) diskuterar sin inställning bland annat till vem som ska bli nästa kommissionsordförande.
- Jag tror att Alde ställer sig bakom ett återval av José Manuel Barroso.
Ryssland intresserar
Själv är den nya EU-parlamentarikern mycket intresserad av Rysslandsfrågor och hoppas få ta över den biten i parlamentet och gruppen efter Henrik Lax (Sfp). Han hoppas på en plats i budgetutskottet men kan också tänka sig att jobba i det utskott som har hand om industri, energi och forskning eller i utskottet för finansmarknaden.
Vad tycker du om EU:s jordbrukspolitik?
- Stödpolitiken är ett nödvändigt ont för utan den minskar jordbruket väsentligt.
Bör Turkiet få bli EU-medlem?
- Inte med den politik landet för i dag till exempel mot minoriteter i jämställdhetshänseende. Turkiet med 100 miljoner invånare är inte moget i dag men jag stänger inte dörren helt.
Släkt i Saltvik
Carl Haglund lovar hålla god kontakt till Åland, inklusive det åländska näringslivet. Under gårdagen träffade han företrädare för Paf, vid nästa besök blir det andra näringslivsföreträdare.
Och ja, Carl Haglund har en åländsk anknytning, hans mormors släkt kommer från Saltvik.
Kerstin Österman