Centern skärper tonen och höjer profilen när det gäller EU. Vi måste få ökat inflytande om vi ska vara kvar i EU, säger ordförande Veronica Thörnroos.
Gun Carlson (c) hade gärna sett en utredning också av ett EU-utanförskap.
LAGTINGET Det var när landskapsregeringens EU-program för 2008-2011 debatterades i lagtinget i måndags som centerdamerna kom med sina åsikter. Veronica Thörnroos tycker sig se ett mönster där EU tar ytterligare steg för att sudda ut gränserna och göra alla lika.
- Det ska till exempel vara en gemensam migrationspolitik i alla 27 länder. Det är en utmaning.
Strängare straff
Hon noterade också att EG-domstolen vill införa strängare sanktioner mot dem som inte uppfyller sina skyldigheter.
- Mer och mer makt styrs till EU och vill vi inte foga oss får vi räkna med strängare straff. Vad behöver Åland då? Jo, ökat inflytande om vi ska vara kvar i EU. Centerns åsikt är att inflytandefrågorna sammantaget måste få en positiv lösning. Nätet stramas åt, ska vi göra en markering ska det göras nu.
Gun Carlson (c) är tacksam för att LR ska utreda EU-medlemskapets för- och nackdelar men velat gå ännu länge.
- Jag hade gärna sett en utredning också av konsekvenserna av ett utanförskap.
Slå vakt om säljakt
Landsbygds- och fiskenäringen är en av LR:s högprioriterade frågor för EU-arbetet 2008. Carlson saknar dock skrivningar om sälens skador på fisket i kapitlet. Hon påpekade att ett förbud mot säljakt kan vara på gång i EU och betonade att LR måste kunna visa siffror på sälens negativa påverkan på fiskerinäringen för att få ha kvar säljakten.
- Och den rapporten måste vara vetenskapligt hållbar, underströk hon.
Med rasande fart
Roger Jansson (fs) konstaterade att den gemensamma säkerhets- och utrikespolitiken går framåt med rasande fart i EU och är förvånad över att LR inte tagit upp demilitariseringen och neutraliteten som ett prioriterat huvudområde.
- Demilitariseringen och neutraliteten ska vara tryggade oberoende av vilken säkerhetspolitisk lösning Finland väljer, svarade EU-minister Roger Eriksson (lib).
Olof Erland (lib) hade velat ha mer fokus på näringspolitik, till exempel sjöfart och handel, i EU-programmet. Carina Aaltonen (s) undrade om LR startat arbetet med den strategi för Östersjön som ska antas under Sveriges ordförandeskap. Något riktigt svar blev det inte men miljöminister Katrin Sjögren (lib) försäkrade att LR jobbar med både Helcoms aktionsplan och olika andra åtgärder för innanhavet.
Fördelar med EU
När lantrådet Viveka Eriksson (lib) presenterade programmet sa hon att ett övergripande mål är att ta vara på de positiva fördelarna med EU samtidigt som LR understryker vikten av att EU tar hänsyn till olika regionala särarter. Hon poängterade också att LR ska bli bättre på att utnyttja de möjligheter man har till inflytande och påverkan och ska komma med i beslutsprocessen i ett tidigare skede.
- Viktigt är att välja ut vilka frågor vi särskilt vill följa. När vi gjort det måste vi bli bättre på att formulera våra ställningstaganden och där ska lagtignet involveras mer. Sedan ska vi finns med i Finlands beredning.
Mer resurser
För att klara av det ska EU-bevakningen få mer resurser, något som ska synas redan i den tilläggsbudget som kommer om några dagar.
Debatten fortsätter i dag på eftermiddagen. Senare i vår kommer också Lissabonfördraget till behandling i lagtinget.
Kerstin Österman