Det finns knappast något företag på Åland som förkroppsligar Cleantech-konceptet bättre än Cleangas International. Om företaget lyckas med sina ambitiösa planer kan både det åländska samhället och miljön skörda stora vinster.
NÄRINGSLIV Få saker som väcker så mycket ont blod på Åland som avfallshanteringen. Många menar att den kostar för mycket, och att är både oekonomiskt och dåligt för miljön att skicka en stor del av avfallet till Finland och Sverige.
I dag återvinns inget av det plast som används på Åland lokalt. Det vill Cleangas International ändra på.
-Tanken är att vi ska samla in åländsk avfall, helst plats, och tillverka miljödiesel av det. Teknologin finns redan, och den köper vi in. Pengarna vi tjänar på detta ska sedan användas till vårt andra projekt, ett system för att rena tjockolja ombord på fartyg, säger vd:n för Cleangas, Florian Haug.
Stora samhällsvinster
Om projektet blir av kan det bli en riktig vinstlott både för samhällsekonomin och miljön. I dag betalar Åland 200 euro per ton för det avfall som transporteras härifrån. Om Cleangas bygger sin avfallsanläggning skulle man ta emot avfallet för mindre än halva beloppet.
Så i förlängningen skulle hushållen få lägre avfallsavgifter?
-Så blir det.
Dessutom vinner miljön på att soptransporterna från Åland minskar.
Men fördelarna slutar inte där. Cleangas räknar med att man kan producera tillräckligt mycket miljödiesel för att driva samtliga landskapets färjor, och att detta mer miljövänliga drivmedel dessutom skulle sänka bunkerkostnaderna med 15-20 procent.
Letar plats
Florian Haug och styrelsemedlemmen Claes Ekström säger att intresset för projektet är stort, både från de som har plast de vill bli av med och från politiskt håll.
Med tanke på att landskapsregeringen vill att Åland ska bli en grön ö i ett blått Östersjön vore det en fin fjäder i hatten om man i ett slag såg till att att plast återvanns lokalt samtidigt som alla färjor började drivas med miljödiesel. Att man, som Claes Ekström säger, kunde "köra med svanenmärket på landskapets färjors skorstenar".
Just nu ligger fokus på alla tillstånd, att hitta en lämplig plats och att ordna finansiering till anläggningen, som väntas kosta fem miljoner euro.
-Här kommer Cleantech-mässan lägligt, där vi kan komma i kontakt med Connect Sverige och åländskt kapital, säger Florian Haug.
Man har ännu inte bestämt var anläggningen ska ligga, men troligen blir det i Mariehamn eller dess närkommuner.
Hoppas på prisskillnad
Denna typ av anläggning bygger som sagt inte på ny teknik, och finns redan i bland annat Finland, Kanada och Tyskland. Det är i stället det andra projektet man håller på med som bygger på egen, patentsökt teknik och som man, om det lyckas, kan tjäna de stora pengarna på.
Tanken bakom detta andra projekt bygger på de nya, strängare miljöreglerna som börjar gälla för sjöfarten i Östersjön 2015. Regler som säger att svavelutsläppen endast får vara 0,1 viktprocent.
Cleangas tror att detta leder till att priset på lågsvavelhaltig diesel stiger i förhållande till vanlig tjockolja. Det är denna prisskillnad man tänkt tjäna pengar på genom sin förgasningsprocess som renar tjockolja från bland annat svavel.
-Ja, idén är att denna prisskillnad ska öka, för i dagsläget är inte förgasningen lönsam, säger Florian Haug.
Bana vägen
När de strängare reglerna träder i kraft har rederierna fyra alternativ. Antingen börjar de köra sina fartyg med den dyrare, lågsvavelhaltiga dieseln. De kan också gå in helt för gasdrift, eller fortsätta köra på tjockolja och rena den efter att den har förbränts.
Det personerna bakom Cleangas hoppas på är att flera rederier väljer deras lösning: att försätta använda tjockolja, men att rena den genom en förgasningsprocess innan förbränningen. Om allt går väl kan detta nämligen visa sig vara det billigaste alternativet.
De både projekten drivs parallellt, men tanken är ändå att avfallsprojektet ska bana vägen för det mer långsiktiga, och riskfyllda projektet med rening av tjockolja ombord på fartyg. Både genom att man får in pengar, men också genom synergieffekter.
Än så länge rör sig allt bara om planer, men om allt går väl dröjer det inte länge innan Cleangas kan börja visa upp konkreta resultat.
Fredrik Rosenqvist