Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) presenterade förslaget till ny lagstiftning för vägtrafiken i lagtinget i ondags. Ålandstidningen har presenterat förslaget tidigare.
Åldersgräns
Förslaget fick överlag beröm av lagtinget, men man ifrågasatte bland annat brist på åldersgräns för eldrivna lätta fordon som elsparkcyklar och mopeler.
– Försäkringsbolagen har önskat en åldersgräns, varför är landskapsregeringen tveksam, sade John Holmberg (Lib).
Minister Wikström menade att den tekniska utvecklingen går så snabbt.
– Tekniken går snabbt framåt och frågan är vilka vi ska reglera och på vilka villkor. Därför reglerar vi inte nu, sade han.
På Jessy Eckermans (S) fråga om samma ämne svarade han att om man inför begränsningar på lätta fordon kan man avskräcka användningen av dem.
– De lätta fordonen är en viktig del av att minska användningen av bilar. Det är föräldrarnas ansvar att avgöra barnens mognad. Cyklar har heller ingen begränsning, sade han.
Cykelhjälm
Frågan om cykelhjälmstvång dryftades flera gånger. Bland annat Nina Fellman (S) undrade varför man skriver att cykelhjälm ska användas, men att det inte blir påföljder om man inte gör det. Även Jörgen Pettersson (C) ville ha strängare åtgärder.
– Det är vetenskapligt bevisat att cykelhjälm sparar liv, sade han.
Christian Wikström svarade att frågan diskuterats grundligt och att man kan fortsätta diskussionen i utskottsbehandlingen.
Ingrid Zetterman (Lib) påpekade att lag- och kulturutskottet behöver titta på hur man ska hantera det nya sättet att stifta lagar där man ger rekommendationer om exempelvis cykelhjälm.
– En lag ska inte vara en rekommendation. Det är Trafikbyrån som kan ge rekommendationer om cykelhjälmar. Lagen ska vara tydlig, med rättspåföljder, sade hon.
Otydligheter
Mika Nordberg (MSÅ) efterlyste preciseringar av det han uppfattade som otydligheter i lagtexten.
– Den här lagen gäller trafik på väg, men vissa paragrafer nämner trafik utanför väg. Det är viktigt att den här lagen är lättläst för vanliga människor sade han.
Bland annat skrivningar om bältestvång, som enligt förslaget skulle gälla även körning på isvägar, ville han förtydliga.
– Det är mot allt sunt förnuft att ha bälte på sig när man kör på isväg. Nu blir det straffbart att inte ha bilbälte, sade han.
Mika Nordberg nämnde också bestämmelserna om tomgångskörning.
– I våra hamnar är det kallt och man ska vara på plats en kvart före avgång. Det kan bli kallt och bedrövligt att sitta och vänta, sade han.
Han efterlyste också den tunga trafikens synvinkel i flera paragrafer, exempelvis gällande cyklister på vägbanan.
Sänkta hastigheter
Alfons Röblom (HI) vill ha en diskussion om att sänka hastigheterna i landskapet.
– Det är värt att sänka hastigheterna på Åland främst med tanke på bränsle och utsläpp, sade han.
Han lyfte Ålands natur- och miljös förslag att införa 60 kilometer i timmen som bashastighet och 80 som högsta tillåtna hastighet.
Christian Wikström svarade att sänkta hastigheter skulle drabba landsbygden.
– Att kunna röra sig smidigt är en grundförutsättning för landsbygden.
Han fick medhåll av Mika Nordberg.
– Skulle man gå ner i hastigheter skulle det ge ekonomiska konsekvenser. Det är inte så enkelt, exempelvis den tunga trafiken har inte nödvändigtvis mindre utsläpp vid lägre hastigheter, sade han.
Lagförslaget skickades till lag- och kulturutskottet för vidare behandling.