– Det här har varit en stor fråga i flera år, men nu har vi skäl att lita på att det händer saker, säger Roger Jansson (MSÅ) som drog tillbaka sitt eget ändringsförslag i respons.
Stadsfullmäktiges behandling av stadsstyrelsens budgetförslag 2023 inleddes med debatt på tisdagskvällen. Ett flertal ändringsförslag lades fram och beslut om dessa fattades i går kväll.
Ett ämne som engagerade många var det demenscenter som staden planerar att bygga. En enig stadsstyrelse hade föreslagit inför fullmäktige att ett anslag på 100.000 euro upptas i äldreomsorgsnämndens driftsbudget 2023 för att förverkliga demenscentret under 2023–25.
Stadsstyrelsen föreslog att olika alternativ för detta ska läggas fram under det första kvartalet 2023. Alternativen är ett eget demensboende (det så kallade demenscentret), ett nytt effektiverat serviceboende samt en profilering av Trobergshemmet som ett demensboende, ett gemensamt demensboende på Åland eller att staden köper platser av en privat leverantör som äger hela konceptet.
Kommunsamarbeten ”hopplösa berg”
Två av dessa alternativ sågades fullständigt i ett anförande av Roger Jansson på tisdagskvällen.
– Trobergshemmet duger inte som demensboende. Aldrig. Det kan vara någon avdelning där, som vi har i dag. Men Trobergshemmet är inte byggt för de utmaningar som de som lider av demenssjukdomar har, säger han.
Gällande ett gemensamt demensboende på Åland sade han att det inte går.
– Är det ingen i stadsstyrelsen som är med i landskapspolitiken och har varit med och grundat KST? Och sett vilka hopplösa berg man ska över för att få sådant till stånd? säger han.
Det tredje alternativet – att låta en privat aktör bygga – tar för lång tid, säger han också.
Eftersom det enda realistiska alternativet, enligt Roger Jansson, är att staden bygger eller låter bygga ett demenscentrum behövs inga fler utredningar. Två kommittéer har redan tittat på frågan.
– Varför har stadsstyrelsen och stadsledningen ingen tilltro till de mycket seriösa och allvarsamma parlamentariska kommittéarbeten som vi redan har gjort i stan?
”Godtagbar kompromiss”
I inledningen av onsdagens session gjorde stadsstyrelsen en helomvändning. Styrelseordförande Ingrid Zetterman (Lib) meddelade att äldreomsorgsnämnden fått i uppdrag att prioritera antingen ett nytt boende enligt demenskommitténs förslag, eller att staden ska köpa platser av en privat aktör, och att de andra alternativen skulle slopas.
I respons till det drog Roger Jansson tillbaka sitt eget ändringsförslag, där stadsstyrelsen skulle förelägga fullmäktige ett konkret förslag baserat på kommitténs betänkande under det första kvartalet 2023.
På onsdagskvällen säger Roger Jansson till Ålandstidningen att stadsstyrelsens nya förslag är en godtagbar kompromiss.
– Vi som var missnöjda reagerade ganska starkt i går. Vi såg att det skulle dra ut på tiden, och vi har väntat egentligen i flera år redan och tröttnat på att vänta. Och det har tydligen resulterat i en hel del politiska förhandlingar under dagen. Det vi har i dag är en ohållbar situation, med personer utplacerade och kö till alla våra boenden. Men stadsstyrelsens linjeändring gav oss nu skäl att lita på att det kommer att hända saker, säger han.
Han instämmer i att skapandet av ett demenscenter är stadens allra största politiska fråga.
– Det har det egentligen varit i flera år redan, men många har tvivlat på behovet. Vill man nå resultat ska man helst försöka komma överens, men en kompromiss får inte bli för urvattnad. Men vi som lade förslaget är nöjda med det här. I dag tror jag vi kom till en överenskommelse om att projektet ska gå över i förverkligandestadiet. Nu tror vi på att det händer.
Utökad service kräver tillväxt
Han säger att det nya demenscentret innebär en merkostnad för Mariehamn som inte lämnar staden något val utom att satsa på tillväxt.
– Det blir kostsamt. Äldrevården blir att kosta ett par miljoner till per år för att vi ska kunna göra den rätt. Vi i Moderat samling ser inte att vi ska kunna hitta de pengarna genom att pressa folket ännu mer, utan vi måste expandera. Vi behöver ha fler bostäder, både hyresbostäder och ägohem, så att fler vill flytta hit. Stadens tillväxt har varit usel i ett par år, särskilt jämfört med grannkommunen Jomala.
I den budget som slutligen röstades igenom fanns både förslag för att öka antalet hyresbostäder i stadskärnan och öppna upp nya områden för boende.
– Vi har flera obebyggda områden i södra staden, och det finns i stadsplanen att vi ska konstruera en bostadsö i Slemmern. Nu kanske det snarare blir att man bygger i strandkanten och hus som delvis står på pålar på samma sätt som man ser i många andra städer. Det skulle stärka inflyttningen och skattekraften. Det hade kommit förslag om att stryka de skrivningarna som var lagda av miljöskäl, men gör vi det rätt kan de områdena bli stadens mest miljövänliga, säger Roger Jansson.
Fakta: Mariehamns äldreomsorg
Staden har 140 egna boendeplatser inom äldreomsorgen.
32 av dem är demensplatser
57 personer står i dag till kö till effektiverat serviceboende/institution eller bor på hyrda platser i andra kommuner eller hos den tredje sektorn.
Källa: Stadsstyrelsens förslag ”Budget 2023 och ekonomiplan 2024-25”, 14 oktober 2022