Daniel Dahlén lämnar jobbet som vd för Ålcom för att ta över som publisher efter Niklas Lampi. Han tar sig an utmaningen med tillförsikt.
– Det känns spännande och roligt. Jag är ödmjuk inför uppgiften, men samtidigt känns det roligt att få vara en del av samhällsdebatten igen, säger Daniel Dahlén.
Att debattera samhällsfrågor är inte något obekant för statsvetaren Daniel Dahlén. Under sin tid vid Ålands näringsliv och Handelskammaren deltog han ofta i debatter om självstyrelsefrågor, hembygdsrätt, näringsrätt och inflyttning. Men som vd för telecombolaget Ålcom har utrymmet för att ge offentlighet för hans åsikter varit begränsade.
– Nu får man ett forum att berätta. Samtidigt ligger Ålandstidningens värderingar nära mitt hjärta och sitter i ryggraden sedan barnsben. Då är det lättare att inta en sådan roll sedan.
Viktig fråga
Just värderingarna är viktiga för en blivande chefredaktör för Ålandstidningen. Det är Daniel Dahlén som ska sätta linjen för tidningens ledarsida i framtiden, vilket också varit en viktig fråga i hans samtal med styrelsen.
– Vi har haft bra diskussioner om vilka frågor jag vill driva. Sedan tror jag att min tid vid Ålands näringsliv gjort mina ståndpunkter ganska tydliga, var jag står. Där hade vi en egen tidning som jag var ansvarig utgivare för och skrev ledare i. Så jag skulle nog säga att var jag står och de frågor jag driver finns därifrån.
Under sin tid vid Ålcom har Daniel Dahlén visat sin förmåga som vd. Men journalistyrket är nytt för honom.
Var det någon tvekan över den uppgiften?
– Som mitt cv visar har jag kastat mig in i nya branscher hela tiden, så jag känner mig trygg i mitt kunnande och vad jag kan bidra med. Men jag är samtidigt ödmjuk inför det jag ställs inför och jag ser mitt ledarskap som ett lagbygge där inte bara jag ska bidra utan alla. För det är tillsammans man får det bästa för alla parter. Jag kommer att ta del av redaktionens, men också de andra delarnas, kunskap om koncernen och branschen. Sedan är min övertygelse att jag ganska snart kommer att kunna branschen relativt bra eftersom jag vet av erfarenhet att det tar en viss tid, men sedan är man bra på banan.
Komma utifrån
Mediebranschen står mitt i en brytningspunkt mellan de traditionella papperstidningarna och den digitala nyhetsförmedlingen. Många tidningar har försökt hitta den rätta vägen in i den nya världen, men få har hittat de nya intäktskällor som krävs för att den digitala sidan ska bära.
Kan det vara en fördel att komma från utsidan just i det här skedet, speciellt när du kommer från ett it-företag?
– Det tror jag definitivt. Jag tro att en av de fördelar jag hade när de valde mig var just att jag har den erfarenheten från den digitala världen. Sedan kan man se också att där jag kommer ifrån är det lokala väldigt viktigt, och vi sysslar med kommunikation, så det finns många beröringspunkter som jag tror att vi kommer ha väldig nytta av framledes på Ålandstidningen.
Hur ser du på utvecklingen av Ålandstidningen framåt?
– Digitaliseringen av nyhetsbranschen har pågått väldigt länge, så man kan se vad som fungerar och inte fungerar på både nationell och global nivå. Men jag delar styrelsens uppfattning att om Ålandstidningen ska vara så framgångsrik om den är i dag även i fortsättningen, behöver det lokala stå i centrum. Det är det lokala vi är bäst på, det är det lokala vi kan producera som inte de andra kan.
Ökad konkurrens
Det är inte bara på den redaktionella sidan utmaningarna har blivit större. Också på intäktssidan, annonserna, har konkurrensen ökat. Inte minst har globala jättar som Google och Facebook börjar utmana om annonsörerna.
– Även där måste man vara ödmjuk, men också vara nära sina kunder och lyssna till behoven. Man måste vara kreativ och hitta lösningar son inte alla gånger handlar om att stå i direkt konkurrens med andra.
– Men visst, en av de stora utmaningarna är teknikutvecklingen på annonssidan. Samtidigt vet jag ju att hit-raten (hur många som ser en annons) är betydligt större i en pappersannons än en annons på internet.
Att ta över som chefredaktör på Ålandstidningen är att axla ett 127-årigt arv från Julius Sundblom till Niklas Lampi.
Är det en tyngd eller en inspiration?
– Inspiration och stolthet, skulle jag säga. Inte någon tyngd, utan jag ser det som att jag fått ett förtroende som jag bör förvalta på bästa sätt. Att driva en linje, det är som sagt något jag har i ryggraden så det är inget som kommer att behöva värkas fram.
Vilken blir den största utmaningen?
– Att hitta Ålandstidningens roll i den digitala världen. Och även så klart dotterbolagen, vilken är vår plats? Plats finns det, frågan är var.
– Sedan tror jag att frågan är hur vi ska engagera ungdomarna och få dem med på det lokala planet.
Det är i dagsläget inte klart när Daniel Dahlén officiellt tillträder som publisher för Ålandstidningen.
Jonas Bladh