Julia Danielsson har alltid varit intresserad av människor och hur människor fungerar. Därför blev valet av studier psykologi. I Sverige och Finland finns bra psykologutbildningar, men Julia ville något mera. Hon ville få en möjlighet att åka utomlands och studera, men inte för långt från Åland. Lagom långt bort, så att det är lätt att ta sig hem, men ändå tillräckligt långt bort så att det känns som utomlands. Av en slump blev det Skottland.
Hon hade sökt till flera universitet, däribland universitetet i Glasgow. Eftersom antagningskraven till Glasgow var höga, så hade hon inte en tanke på att hon skulle bli antagen. Av olika skäl blev det missförstånd då hon skulle söka till universiteten och även om hon var behörig, så antogs hon inte. Mitt under hennes studentskrivningar tog universitetet i Glasgow kontakt och bad henne att komplettera det som saknades.
– Det var bara att plugga ännu mera för att bli godkänd och antagen, säger hon.
Bra gick det och hon blev antagen och tackade ja.
Hon är intresserad av fysisk och psykisk hälsa och hur det hänger i hop. Hon pratar även om hälsopsykologi och hälsofrämjande beteende.
– Vad motiverar folk att förändra sitt beteende och hur gör man för att bibehålla det, säger Julia.
Vill du jobba som psykolog?
– Nej, säger hon.
– Utbildningen till psykolog i Skottland är väldigt lång. Då har de bättre utbildningar i Sverige och Finland.
I stället tänker hon sig kanske forskning och global mental hälsa, på populationsnivå. Hon påbörjar sista året på sin kandidatexamen till hösten och hon skulle gärna vilja stanna kvar i Skottland och ta en masterexamen.
Intresset för människor
Intresset för människor har funnits med så länge hon kan minnas. Hon är utbildad till hjälpledare inom kyrkan och har sedan 16-års ålder jobbat många somrar på konfirmationsläger och barn- och musikläger.
– Där kom också intresset för gruppdynamik, berättar hon.
I sommar är hon på Åland och gör en tio veckors högskolepraktik hos Ålands ombudsmannamyndighet. Där genomför hon en studie om vuxenpsykiatripatienters upplevelser av bemötandet inom vården.
– Jag gjorde klart min sista intervju i fredags, säger Julia.
Hon har gjort en personlig intervju med nio personer. 30 personer hörde av sig och var intresserade av att vara med, vilket hon blev positivt överraskad över. De som inte blir intervjuade deltar i studien genom att fylla i en enkät, som sedan sammanställs.
Hur gjorde ni för att få folk att delta i studien?
– Ålands ombudsmannamyndighet lade ut information på sin hemsida och så tog jag kontakt med Reseda, säger Julia.
Reseda är en intresseförening för psykisk hälsa på Åland. Även media skrev inför studien, däribland Ålandstidningen och Ålands radio.
Hon berättar att responsen hos deltagarna har varit positiv.
– De är glada att det görs en sådan här studie, säger hon.
Kan en tjej från landet trivas i en storstad
Efter sommaren åker hon tillbaka till Skottland för att avsluta sina studier. Något hon ser fram emot.
– Jag trodde aldrig att jag skulle trivas i en stad, säger hon.
– En tjej från landet som jag, säger hon och skrattar.
Hon trivs att bo i Glasgow, där hon delar lägenhet med en tjej från Slovakien och en från Italien. Hon uppskattar att det är nära till allting i en stad och att det finns så mycket att göra.
– Jag tycker om att vara i full fart och ha massa att göra hela tiden, säger hon.
Hon tycker också att det är skönt att slippa behöva tänka på hur hon ska ta sig i till stan eller få skjuts.
– Jag kan ha fem aktiviteter varje kväll om jag vill, för jag behöver inte tänka på hur jag ska ta mig in.
Det blir heller aldrig mörkt i en stad har hon noterat.
– Jag är mörkrädd, säger hon.
Något hon också uppskattar är att det är nära till naturen. Hon tycker om att vandra. När hon har tid. Hon har till och med vant sig vid vädret. Ett av de första mejlen hon fick från en av lärarna var: ”Allt du har hört om det brittiska vädret är sant”.
Glasgow är en av Storbritanniens regnigaste städer.
– Men det är väldigt grönt och fint.
Vad är det bästa med Glasgow?
– Människorna och naturen, säger hon.
Under pandemin blev det mycket studier hemifrån och stundtals blev det väldigt tungt. Både att studera själv och att inte kunna träffa människor. Hon känner att hon vill få en chans att ta igen tiden som gick förlorad och få uppleva Skottland på riktigt. Hon älskar sitt Åland, men till hösten packar hon väskorna och återvänder till studierna i Glasgow, där hon har börjat med judo och dansar highland till skotska säckpipor. Visserligen inspelad musik, men ändå. Hon ställer sig upp och visar oss hur man dansar.
– Jag tycker om när det är hoppande och flängande.
Hon berättar att det finns ett band som heter The red hot chili pipers, som spelar covers, fast på säckpipa.
– När jag dansade till dem senast så spelade de låten ”Everybody dance now”, säger Julia och skrattar.