Liberalernas storseger i förra lagtingsvalet var en markering från folket att de inte är redo för ett övertagande av beskattningen. Det menar Socialdemokraternas partiledare Camilla Gunell som tycker att det vore fel att ignorera opinionen.
Både häpna ögonbryn och hurrande röster har höjts efter att Socialdemokraternas partiledare Camilla Gunell i måndagens lagtingsdebatt kom med en förnyad linje i skattefrågan.
Hon meddelade att det inte fanns tillräckligt stöd i det egna partiet i dagsläget för ett övertagande av beskattningen. Det grundar sig delvis i partiets bedömning av opinionen i frågan.
-Vi kan inte som politiker ignorera att många ålänningar är negativa. Vi måste i stället fråga oss vad den uppfattningen grundar sig på.
Liberal seger en orosyttring
Varifrån kommer er bild av vad folket tycker?
-Bland de egna leden är många tveksamma. Det är också många näringslivsrepresentanter som jag har diskuterat frågan med, säger Camilla Gunell.
-Sedan kan man inte bortse ifrån att Liberalerna fick en rejäl skjuts framåt under förra valet på grund av att de var mer skeptiska till ett övertagande av beskattningen. Vi kan inte politiskt driva en fråga där vi inte har folkets stöd, säger hon.
Det var inte många år sedan som Socialdemokraterna var kritiska till ett skatteövertagande. Men inför valet år 2007 sa den dåvarande partiledaren Barbro Sundback att hon ville se ett skatteövertagande på lång sikt. Svängningen kom under Socialdemokraternas deltagande i den parlamentariska kommitté som skulle utreda skattefrågan.
Kongressen mot Sundback
Inför partiets kongress i oktober förra året tog Barbro Sundback fram ett program för förnyelse av det ekonomiska systemet på Åland. Där slog hon fast att målet var ett skatteövertagande och att första steget för att nå dit var att införa ett övergångssystem. Det gick i korthet ut på att de åländska skattepengarna stannar kvar på Åland och förs i sin helhet in i landskapets budget, inte via Finlands statsbudget som klumpsummesystemet ser ut i dag.
Kongressen kunde enas att jobba för övergångssystemet, som Barbro Sundback kallar för "Egna pengar i plånboken". Men partiet kunde inte enas om att driva frågan om ett skatteövertagande, därför föll den skrivningen bort.
Ny tonart
-Det Barbro Sundback gjorde var att lägga fram en vision. Det vi nu måste göra är att ta reda på om den är realistisk. Kan vi klara oss ekonomiskt i alla lägen? Vi anser att det finns många frågor kvar att besvara, kommenterar Camilla Gunell.
Så du kommer att stå för en annan linje än Barbro Sundback?
-Ja delvis, det blir en lite annan tonart. Vi vill hellre utreda hur man kan utveckla det ekonomiska självstyret än att diskutera ett övertagande av beskattningen.
I en sådan utredning kan svaret alltså bli andra lösningar för Åland än att överta beskattningen. Som en reviderad klumpsumma?
-Javisst. Vi stänger inga dörrar.
Bland de borgerliga partierna finns det representanter som har uttalat stöd för ett plattskattesystem om Åland övertar beskattningen. Ni vill å andra sidan ha en progressiv beskattning. Har det här påverkat partiets uppfattning?
-Ja, det är en av anledningarna till att vi tidigare har sagt nej. Oron finns att de borgerliga partierna ska införa plattskatt och sänka skatterna, men vi ser den progressiva beskattningen och bibehållna skatter som ett instrument för att garantera välfärden.
Tror inte på ramlag
Socialdemokraternas uttalanden ska inte tolkas som ett nej till ett beskattningsövertagande, men väl ett nja.
Camilla Gunell säger att hon tycker att politikerna har en folkbildande roll i frågan och menar att Socialdemokraternas förslag om ett övergångssystem skulle ge ett bättre underlag att diskutera beskattningen i framtiden. Hon hoppas att de övriga partierna tycker att förslaget är intressant.
Men hur ska ni lyckas räkna ut och enas med Finlands regering om exakt vilka skatter som kommer från Åland? Det har ju varit en trätefråga i alla år.
-Det stämmer och därför blev det en kompromiss senast. Men jag är övertygad om att det går och att det är lättare att uppnå än att få till en ramlag. Finlands regering kommer knappast stödja en lag som ger Åland rätt att själva bestämma om vilka behörighetsområden vi ska ta över och när.
Ålandstidningen