I slutet av förra sommaren flyttade åtta vuxna och tio barn från Sverige till Sottunga, en kommun med 88 invånare. Befolkningen är åldersstigen och tidigare har det knappt funnits några barnfamiljer, den lokala skolan har inte varit i gång på flera år.
Till skillnad från Sverige har Finland läroplikt i stället för skolplikt, och möjligheten att hemskola sina barn är anledningen till att de nyinflyttade har sökt sig till Åland.
Ålandstidningen tog ms Gudingen till Sottunga för att ta reda på hur de nya ålänningarna har hittat hit. När vi kommer till öns kärna med affär, postkontor, bibliotek och skolgård råder full utomhusaktivitet trots minusgraderna. Barn och hundar springer runt och leker i snön, intill står föräldrar och samtalar med varandra.
– Det är inte så många som bor här men å andra sidan, de som bor här träffas ju hela tiden. Man stannar och snackar när man möts och orienterar sig om vad som händer på byn, säger Shanto Odmark.
Shanto Odmark och hans dotter utgör en av Sottungas fem nya familjer, som fick kontakt med varandra genom Facebook när de alla undersökte möjligheten att flytta till Åland.
Hur föll valet på just Sottunga?
– Någon i nätverket av hemskolare hade varit här ute och rekat och tagit bilder. Sottunga beskrevs väldigt fint och det lyftes att man ville ha hit barnfamiljer, säger Yo-Shi Svanberg.
– Jag och min dotter hade inte flyttat ut till en ö utan att ha hittat de andra familjerna på Facebook, det kändes som att man kunde skapa ett sammanhang. Kommunen erbjöd lägenheter för halva hyran första året och det sänkte tröskeln, säger Shanto Odmark.
Aldrig varit på Åland
Efter ett halvår på Sottunga konstaterar familjerna att de inte hade kunnat slå ner bopålarna på en bättre plats.
– Jag hade aldrig varit på Åland innan jag flyttade hit. På grund av coronan kunde vi inte åka hit och titta på förhand. Vi bara drog, det var äventyrligt, säger Elsa Cederlund och fortsätter:
– Det är en dröm jag länge haft som uppfylls, att bo nära andra barnfamiljer och leva socialt enkelt. Jag upplever en enorm frihet här. Framför allt för barnen som bara kan springa över till varandra, men även för mig.
Vad har ni fått för mottagande av Sottungaborna?
– Man känner sig jättevälkommen, det känns skönt att kunna tillföra liv, säger Shanto Odmark.
– Ibland tänker jag att mina ungar måste vara de som hörs mest på hela ön, men som tur är får vi ofta höra att de boende här tycker det är härligt att höra barn, säger Elsa Cederlund.
En bil kör förbi, föraren ler och vinkar. Ålandstidningen pratar med flera Sottungabor som alla är positivt inställda till nyinflyttningen.
– Det är ganska oväntat att det skulle hända men jag har bara gott att säga om det, säger Stig Törnroos.
Lotta Bäcksbacka-Karlsson är butiksföreståndare i affären, hon är nöjd över att ha fått nya kunder och träffar ofta på sina grannar.
– Jag har fått ta in mer ekologiska varor nu efter deras önskemål, säger hon.
”Nystart i livet”
De nyinflyttade har framtidsplaner på odling, djurhållning och självförsörjning. De beskriver sig själva som mångsysslare som har valt bort hamsterhjulet och nio till fem-jobb.
Försörjning kan vara en kritisk fråga för de som flyttar till skärgården, hur löser ni den biten?
– Flera av oss har ryckt in i kommunen och jobbat, jag har till exempel vikarierat på biblioteket. Vi alla är inne på att starta olika verksamheter. Men konceptet handlar också mycket om att bo och leva billigt, säger Shanto Odmark.
Vad finns det för utmaningar med att göra en sådan här livsomställning?
– Jag har tänkt att det måste vara en smekmånad, snart kommer något som känns lite jobbigt eller skaver – men än så länge har det inte hänt. Det enda som skulle kunna bli en utmaning är om det helt skulle köra fast kring jobb, säger Elsa Cederlund.
– Utmaningar hör till livet och det finns inget specifikt som oroar mig. Det är en nystart i livet att flytta till ett nytt land. Men det är så himla bra här, det känns som att det finns massa möjligheter, säger Shanto Odmark.
Många hemskolar barn på Åland, har ni något nätverkande med de andra?
– Ja, det finns en Facebook-grupp. Vi har haft som mål att åka till fasta Åland en gång i veckan för att träffa andra. Men under vintermånaderna har det inte blivit mycket, då har vi bara åkt in för att uträtta nödvändiga ärenden, säger Yo-Shi Svanberg.
– Vi åkte in mycket mer under sommaren och hösten, jag har en husbil som man kan bo i och stanna några nätter. Det där är lite klurigt, man vill samtidigt skapa så mycket som möjligt här ute. Det är ju det som är kul. Nu har vi till exempel fått tillgång till skolans gymnastiksal. Samtidigt drar det med vänner och aktiviteter som finns på fasta Åland. Där behöver man hitta balansen, säger Shanto Odmark.
Förespråkar fritt lärande
Barnen är än så länge små, i åldrarna två till sju år, och hur dagarna ser ut varierar.
– Det finns inga typiska dagar. Det beror på väder, humör och ork. Men vi träffas ofta och gör utflykter eller hälsar på varandra, säger Yo-Shi Svanberg.
Hur lägger ni upp hemskolningen när barnen blir lite större?
– Varje barn som föds in i världen lär sig från dag ett, det är något naturligt. Vi stimulerar lärandet på alla sätt vi kan, vi kollar vad de är intresserade av och hjälper till med det och tillför läromöjligheter, säger Shanto Odmark och fortsätter:
– Det är skillnad på hemundervisning och hemundervisning. En del vill utbilda sina barn extra bra, därför tycker de inte att skolan duger. De sitter vid köksbordet hemma med ett schema och böcker och agerar lärare. Det gör ingen av oss. Vi pysslar med fritt lärande, barnen lär av livet. Forskning visar att det är relationen som betyder något för barnets lärande, har man en bra relation kommer barnet att lära sig utifrån det.
Kan komma fler
Familjerna har snart bott sin första höst och vinter på Sottunga, och ser fram emot att få uppleva de varmare årstiderna då skärgårdskommunen blommar upp. Det finns ett långsiktigt tänk, avsikten är att rota sig på Sottunga.
Nu när ni har vågat ta steget, tror ni det kan ge ringar på vattnet så att ännu fler barnfamiljer flyttar till Sottunga?
– Ja det tror jag, vi har signaler på det. Det finns familjer som har visat intresse. Absolut, det kommer att komma fler, säger Shanto Odmark.