Många som skulle handla under fredagen möttes av strejkvakter utanför mataffärerna. Enligt de strejkande visade de flesta förståelse för deras krav.
STREJK Utanför Mathishallen i Mariehamn står tre strejkvakter och delar ut information till butikens kunder.
A4-pappret upplyser om att arbetsplatsen är försatt i laglig strejk och att Servicefacket Pam kräver att de anställdas månadslön höjs med 36 euro.
Två av strejkvakterna vill inte prata med tidningen, men Mona-Lisa Henriksson-Gyllendahl ställer upp.
-Alla kunder som jag pratat med är jättepositiva till strejken. Det står här att vår lön är 1.564 euro i månaden, och när vi förklarar att det är före skatt förstår de varför vi strejkar.
Eftersom alla är så positivt inställda tycker Mona-Lisa att det är roligt att stå som strejkvakt, även om hon tycker det är trist att de måste strejka.
-Nej, det är inte så roligt, men man måste göra något.
Flyter på
Strejken påbörjades klockan sex på fredagsmorgonen och avslutades i morse. Ungefär en tredjedel av de butiksanställda på Åland är med i facket, men trots detta rapporterar de flesta butiker att verksamheten löpt på som normalt.
-Ungefär tio personer eller 20 procent av vår personal är hemma. Det är lite glest, men det är absolut inga större problem. Vi hade en bra dag i torsdags, vilket tyder på att folk styrt sina inköp efter strejken, säger Kaj Björkvall, butikschef på Kantarellen.
Samma sak gäller på Mathishallen.
-Det är ungefär 20 procent som är hemma, men allt löper på som vanligt. Det har inte varit några större bekymmer, säger butikschefen Jarna Kunnas.
På Sparhallen har man inte märkt något.
-Nej, det är faktiskt ingen som är hemma på grund av strejken, säger vd Dick Sirén.
På Mattsons i Godby fick däremot bland annat köttdisken stänga på grund av strejken.
Fredrik Rosenqvist