Hur ska Åland få flera besökare samtidigt som värdegrunden en grön ö i ett blått Östersjön bibehålls?
Utifrån den frågan har ett gäng ungdomar en hel dag på sig att kläcka den bästa idén.
MILJÖ Det är väldigt varmt inne i det lilla rummet där fem elever från Ålands handelsläroverk sitter. Tre datorer är i gång, anteckningsblocken ligger framme och på väggen hänger bruna papper fullklottrade med idéer.
-Vi tänkte på alla miljömässiga metoder man kunde göra Åland attraktivt på och kombinerade dem till en enda idé, säger John Bugeja, en av eleverna.
Idén ska nu utkristalliseras och förfinas för att sedan presenteras för en jury. Eleverna deltar nämligen i en miljöteknikstävling som Aicis, tillsammans med Handelskammaren, ÅTC och Ålands företagareförening arrangerar. Det är en del i Cleantech-mässan som ordnas på onsdag.
-Tanken är att de ska hitta på idéer för att skapa en hållbar värld, säger Lennart Engelhardt, vd för Mattias Klum Ab och tävlingsledare.
Skapa nya lösningar
Utgångspunkten är ett scenario där Åland ska locka till sig många besökare och samtidigt framhäva att man är en grön ö i ett blått Östersjön. Hur man ska göra det är upp till de fyra lagen som är med och tävlar.
-Jag har gett några exempel, säger Engelhardt och berättar om hur Åland till exempel skulle kunna bli sushiparadis.
Detta skulle kunna ske genom att man tar tillvara på koldioxiden i avloppsvattnet från Mariehamn, och använder den till att odla alger som går att använda till sushi. Samtidigt renar algerna havet och gör att fisken mår bra och blir god sushi.
-Vi vill att de ska använda fantasin och skapa nytänkande lösningar.
Meningen är att lyfta upp ämnet i de ungas medvetande och få dem engagerade i miljö-, teknik- och affärsutvecklingsfrågor.
-Om idéerna blir lyckade kanske de tar det vidare och startar ett företag, säger Lennart Engelhardt.
-Annars kommer det att finnas flera investerare på plats på onsdag, säger Daniel Dahlén, vd för handelskammaren.
På onsdag, då den stora Cleantech-mässan är, kommer nämligen vinnaren koras. Vinsten är 1.000 euro till föreningen eller skolan.
En ö av sopor
Eleverna från handels tror att deras bidrag kan ha en rimlig chans att vinna.
-Jag tror att vi kan vinna i och med att det finns stora investeringsmöjligheter i vårt förslag, säger Andreas Skogberg.
Idén går ut på att bygga en artificiell ö mitt i Lumparn. Den ska vara 100 kvadratkilometer stor och täckas av en kupol som skapar ett optimalt klimat.
-Den är byggd av avfall och är självförsörjande på el och energi, säger Göran Rundberg.
Att man valde att skapa en ö, och inte täcka in hela Åland, är för att väcka ett turistmässigt intresse. Att skapa en unik produkt som blir ett kännetecken för Åland.
Alla är överens om att dagen hittills varit riktigt rolig.
-Den är verkligen annorlunda mot en vanlig dag. Nu sitter vi här i tio timmar och det är full rulle hela tiden, säger Andreas Skogberg.
Matilda Andersson