Med anledning av lagtingets beslut att ge landskapsregeringen (LR) möjlighet att genomföra den omtvistade försäljningen av skolfartyget Michael Sars, har LR inlett ett arbete att samordna sjöfartsutbildningen på Åland.
Kristoffer Joelsson, chef för ASA, är öppen för att samordna verksamheten i de tre utbildningsenheterna ASA, Ålands yrkesgymnasium och Högskolan på Åland. Det har gjorts tidigare försök, säger han.
– Man ska komma ihåg att det är väldigt olika verksamheter. Myndigheten Ålands sjösäkerhetscentrum har kursverksamhet och inom ASA Safety Center och ASA håller vi på med marknadsföring av all sjöfartsutbildning på Åland och samordning tillsammans med skolorna. Sedan har vi skolfartyget som vi inte använder i kursverksamheten. ASA Safety Center har använt det en gång sedan 2016.
Vid ASA Safety Center planerar man inte utbildningen årsvis som vid skolorna, utan några veckor eller månader framåt beroende på efterfrågan.
– När vi har en kurs där skolfartyget behövs kan den vara ute på annat uppdrag för skolorna.
Under samma tak
Att ha alla tre utbildningar under samma fysiska tak kanske inte är möjligt, men Kristoffer Joelsson tror att tiden är mogen för att ha ett gemensamt ekonomiskt tak. Då kan intäkterna för kursverksamheten eller andra utbildningar till utomstående komma hela utbildningen till gagn och man får ett bredare utbud.
– Ofta är det pengarna som blir den kluriga frågan, men vi behöver ha utbildning med fokus på eleven, branschen och marknadens behov.
Alandica Shipping Academy
• Ålands Sjösäkerhetscentrum är myndighetens officiella namn för närvarande.
• Alandica Shipping Academy (ASA) är namnet för samarbetet mellan sjöfartsutbildningarna.
• Kursverksamheten marknadsförs med namnet ASA Safety Center, där man även säljer utbildning till näringsliv utanför sjöfartsklustret.
Även om ASA inte går med vinst finns det andra synergieffekter.
– Vi har en enorm mängd hårdvara investerat i sjöfartsutbildningen.
Kristoffer Joelsson säger att Ålands styrka är det praktiska lärandet.
Tror du att ett samarbete i slutändan skulle leda till att utbildningen har råd med ett skolfartyg?
– Vi behöver ta vara på vår spetskompetens och det är praktiskt lärande på ett skolfartyg, och jag säger inte att det måste vara Michael Sars.
Bertel Henriksson är ansvarig för sjöfartsutbildningen vid Ålands yrkesgymnasium sedan i höstas. Han ser ett samarbete i framtiden.
– Vi har haft en dialog och bra diskussioner på ledningsnivå.
Det är viktigt att ha ett skolfartyg för utbildningen.
– Att man flyttar ut praktiken till handelsflottan är inte vad vi vill ha, säger han.
Ålandstidningen har sökt Matias Waller, rektor på Högskolan på Åland.