Ålands producentförbund (ÅPF) har tillsatt ett utskott som bland annat ska bevaka markägarnas intressen när samhället bygger vägar, elledningar, avlopp och märker ut fornminnen på privat mark. Till ordförande utses Klas Mörn.
MARKÄGANDE Samtidigt som debatten om de planerade provborrningarna och vägbygget på privat mark i Lemland där Föglötunnel ska byggas går het meddelar Ålands producentförbund att man tillsatt ett nytt utskott. Det nybildade mark- och miljöutskottet får till uppgift att bevaka markägarnas intressen i fall just som dessa.
-Det är något vi diskuterat länge. På vårt senaste styrelsemöte ansåg alla att styrelsen ska tillsätta ett sådan utskott. Dess uppgift blir att bevaka markägarnas rättigheter, säger Anders Englund (C), styrelseordförande i ÅPF.
Ett växande problem
Enligt Anders Englund blir det allt vanligare att markägare drabbas av att samhället, eller företag, bygger vägar, avlopp, vattenledningar och annat på privat mark.
-Speciellt markägarna i närheten av Jomala och Mariehamn drabbas av samhällets utbyggnad. Sedan tillkommer det hela tiden nya lagar och det är som markägare svårt att hänga med.
-När samhället bygger stora elgator uppstår det till exempel problem för markägarna, när marken minskar i värde. Ingen vill ju bygga en stuga nära en massa elledningar.
Är detta ett stort problem i dag?
-Det är ett växande problem. Man bygger hela tiden ut med nya vattenledningar, avlopp och så vidare. Sedan tillkommer problemet med snöskotrar som kör på andras mark, otillåtet fiske på privat vatten och fornminnen där man skyddar ett väldigt stort område för ett litet fornminne.
Många hör av sig
Klas Mörn säger att han tillfrågades om att bli utskottets ordförande för någon vecka sedan och att han tackat ja. Han håller med Anders Englund om att markägarnas rättigheter är ett angeläget problem.
-Det är titt som tätt markägare som hör av sig och undrar vilken rätt de har att begära ersättning.
-På fastlandet finns det organisationer som slår vakt om markägarnas intressen. Detta saknas på Åland, utan markägarna vänder sig direkt till jurister. Det kan visserligen vara bra, men det är dyrt.
Hur ofta uppstår det tvister?
-Det har förekommit en del tvister som gått till domstol, men oftast kommer man överens.
Det är bara medlemmar som kan vända sig till ÅPF för att få hjälp i dessa frågor, men även andra markägare kan dra nytta av utskottets framtida arbete.
-Ja, om ÅPF driver en linje är det många som drar nytta av den, säger Klas Mörn.
Ålandstidningen