Stadens socialnämnd föreslår en indragning av nattpersonalen på sitt enda dygnet runt- boende för psykiskt funktionshindrade. Det trots att flera av klienterna har ett behov av vård även nattetid och inte har någon annanstans att ta vägen.
OMSORG Serviceboendet Miranda i Mariehamn är med åländska mått ett unikt exempel på en kommunal satsning på de psykiskt funktionshindade. Här samlas boende som är i behov av stöd dygnet runt för att få vardagen att fungera. Hemmets verksamhet är helt i linje med den handikappserviceplan som staden antog för ett år sedan. Där fastslås att boende med olika stödnivåer ska ges för personer med psykiska problem. I planen framgår att totalt åtta personer är i behov av ett dygnet runt- boende, fem platser finns i dag på servicehemmet Miranda.
-Det är ofta på natten som ensamheten slår till och problemen upplevs som värst. Då är det avgörande för klientens grundtrygghet att det finns en välbekant person i huset, säger Mirandas ledande vårdare Santha Söderback-Eriksson.
Hon har tillsammans med övrig personal fått kämpa i nio år för hemmets villkor, lika lång tid som Miranda har drivits. Vid sidan av de fast boende ger personalen stöd till tre personer som bor i egna lägenheter men behöver hjälp dagtid i olika utsträckning.
Lyckliga över planen
I stadens plan för handikappservice fastslås att Mirandas verksamhet ska bedrivas dygnet runt. Vid sidan av den vården föreslås att personalen ska kunna erbjuda stöd till ett kommande trapphemsboende för patienter med behov av tillsyn dagtid. Enligt planen är det fem andra klienter som behöver det stödet.
Planen föreslår att personalen på Miranda ska utökas när trapphemsboendet blir verkligt.
-Vi var så lyckliga när planen antogs, det är precis det här som vi och psykiatrin har velat uppnå, säger Santha Söderback-Eriksson.
Inget boendealternativ finns
Trots det gör socialnämnden nu en helomvändning i planerna för Miranda. Personalen ska minskas genom att nattpersonalen tas bort. I stället ska den vanliga hemtjänsten ha jourtillsyn på hemmet.
-Det är en stor besvikelse för oss. I stället för att bygga upp monterar man ned. Det verkar som att man bara har sett på kostnaderna och inte på klienternas behov och rättigheter. Vi ska försöka lösa det här på bästa sätt, men sannolikt måste några av klienterna flytta. Frågan är bara vart, säger Santha Söderback-Eriksson.
Det är en högst relevant fråga. I dag är det kö till det enda fungerande alternativet till Miranda på Åland, Stiftelsehemmet i Lemland. Deras utbyggnadsplaner motsvarar inte ens behovet hos de som redan står i kö dit. Samtidigt ökar behovet av dygnet runt- boende när psykiatrin flyttar från Grelsby till centralsjukhuset sommaren 2011. Då kan psykiatrin inte längre hysa de klienter som är färdigbehandlade men inte får plats i något boende.
Bekymrar psykiatrin
Kurator Maria Sandvist har en lång erfarenhet inom psykiatrin och är också besviken över stadens planer för Miranda. I gårdagens tidning beskrev hon att hemtjänsten i staden inte förmår att skapa nödvändiga stabila relationer till de psykiskt funktionshindrade som är i mest behov av stöd.
-Jag är väldigt orolig över vad som kommer att hända den här gruppen om besparingarna görs. Det finns inga lediga boendeplatser för de här klienterna, säger hon.
Överskötare Gunnar Sjöblom på Grelsby sjukhus delar hennes oro.
-Mariehamn har gjort en viktig insats för gruppen genom Miranda. Det är beklagligt om de drar in nattpersonalen. Lagen kräver att kommunen ska kunna erbjuda en lösning även för personer med behov av tillsyn dygnet runt, säger han.
Dolda problem
Maria Sandqvist befarar att de psykiskt sjuka kommer att fortsätta att drabbas när både kommuner och landskapet gör besparingar.
-Det är en grupp som inte kan tala för sig själv och psykiatrin är inte en populär politisk fråga. När politikerna fokuserar så starkt på äldreomsorgen blir de psykiskt funktionshindrade ännu mer marginaliserade som grupp, säger hon.
Santha Söderback-Eriksson delar hennes uppfattning.
-Alla människor kan relatera till äldreomsorgen. Även politikerna ska bli gamla. Men få förstår behoven hos personer med psykiska funktionshinder. Deras stödbehov syns inte på ytan.
-När någon ur den här målgruppen går och handlar är det lätt att tänka "jaha, klarar han det så behöver han ingen hjälp". Men vad de inte vet är att det kan ta en halv dags förberedelser med personal innan personen har planerat sina inköpsbehov. Efter det kan det vara så att man behöver vila innan man har samlat kraft för att gå till affären. Att laga mat kan ta resten av dagen.
Målet med Mirandas verksamhet är att klienterna ska kunna bo och klara sig så självständigt som möjligt. Det rehabiliterande arbetssättet kan leda till att klienternas behov av stödinsatser minskar.
-Men det krävs ett omfattande stödarbete för att personerna ska kunna fungera i vardagen. Tar man bort tryggheten på natten hotas även personernas förmåga att fungera dagtid, säger hon.
Läs mer i tisdagens tidning.
Tone Nordling