Möjlighet för eleverna att få hjälp alla dagar och samarbete mellan skolhälsovårdarna.
Det kan bli verklighet om skolhälsovårdarna får som de vill - ett eget hus dit alla skolelever från gymnasialstadiet och uppåt är välkomna.
SKOLA Förslaget lades redan för snart ett år sedan, vid årsskiftet 2007-2008, men hittills har inget hänt, berättar Birgitta Hermans, klinikchef för primärvården inom ÅHS.
-Och nu vill vi lyfta fram frågan så att vi kan få till stånd en sådan här lösning.
Lösningen hon pratar om är att centralisera skolhälsovården för de elever som studerar på gymnasialstadiet eller på högskolan.
Mår allt sämre
Orsaken är att allt fler unga mår dåligt i dag och som läget är nu har skolhälsovårdarna inte möjlighet att finnas till hands för alla elever alla dagar på alla skolor.
I dag kan skolhälsovårdare till exempel bara finnas på plats fyra timmar en eftermiddag i veckan på vissa skolor. Och det är inte tillräckligt för att hinna med att fånga upp dem som mår dåligt, säger de.
-Så som det är i dag hinner vi inte med. I fjol hade vi gjort hälsoundersökning på alla elever i ettan på lyceet i december. Hittills i år har vi hunnit med tolv elever - det säger ganska mycket, säger hälsovårdare Pia Ekman-Sjölund och menar att den mer akuta hjälpen har tagit mer tid i år än samma tid förra året.
Främst är det problem med droger som eskalerat nu i höst i och med det ökande användandet av mefedron (mephedrone).
Alla samma möjlighet
Fördelarna med att centralisera skolhälsovården är därför många. I och med att alla hälsovårdare, kuratorer, psykologer och även läkare skulle finnas under samma tak skulle någon alltid ha tid att ta hand om de oväntade och mer akuta fallen medan en annan skulle kunna utföra de lagstadgade hälsoundersökningarna på eleverna, menar man.
-Det skulle bli jättemycket bättre. Det här skulle ge alla samma möjligheter. Alla skolor skulle få telefontid alla dagar och alla elever skulle ha möjlighet att komma dit alla dagar, säger Mona Himmelroos, ansvarig skolhälsovårdare.
-Och sedan ökar anonymiteten för eleverna. När skolhälsovården finns i skolan kan alla se när man går dit, säger Pia Hollsten-Friman.
"Ett ungdomens hus"
Skolhälsovårdarna har nämligen tänkt att inte ha den centrala skolhälsovården i en skola utan i ett skilt hus. Om elever från en skola måste gå till en annan väljer de helt att strunta i att gå.
-Så nu efterlyser vi ett hus som ligger i närheten av skolorna, säger Birgitta Hermans.
Gamla vårdinstitutet nämns som en lämplig lokal i och med läget. Omkring åtta tio rum krävs för verksamheten.
-Vi har tänkt att även previentivmedelsmottagningen för de under 25 år skulle rymmas under samma tak. Då skulle det bli som ett ungdomens hus, säger Hermans.
Bättre för personalen
Förutom fördelarna för eleverna skulle en gemensam skolhälsovård skapa fördelar för de som arbetar där.
-I dag är det utrymmesbrist i skolorna. Det finns inte ändamålsenliga utrymmen för skolhälsovården överallt. Mitt rum på yrkesskolan är litet och är skolläkaren på plats kan jag inte utföra mitt jobb eftersom läkaren måste vara i mitt rum. På naturbruksskolan finns det inte ens ett rum, säger Mona Himmelroos.
Dessutom skulle skolhälsovårdarna kunna samarbeta mer och ta hjälp av varandra i större utsträckning,
-Vi skulle även vara mer förberedda om en kris skulle inträffa, säger Pia Hollsten-Friman.
De vill dock försäkra att de inte kommer att försvinna helt från skolorna i och med detta.
-Vi kommer ju inte att vara strandsatta i huset utan fortsätta visa oss skolorna, säger Mona Himmelroos.
Inga nya tjänster
Bollen ligger nu hos landskapsregeringen. Skolhälsovårdarna har lämnat in en skrivelse och man har även utrett hur förslaget skulle kunna konkretiseras.
-Det krävs ju inga nya tjänster, bara ett hus, säger Birgitta Hermans som hoppas på en snar lösning.
-Får vi ett hus kan vi flytta redan i månadsskiftet. Målet är i alla fall att det ska vara verklighet till nästa höst, säger hon.
Matilda Andersson