Maggie Holmberg, boende på Westergårds i Ytternäs, har redan i flera år tänkt tanken att ängen strax intill hennes och maken Böge Holmbergs hus skulle vara en perfekt plats för ett demenscenter.
Hon säger att hon för flera år sedan förde fram placeringen i ett samtal med en av stadens politiker.
– Vi berättade att vi hade ett jättefint förslag. Men det hände ingenting efter det, vilket var synd.
Tiden gick, men Maggie Holmberg kunde inte släppa tanken på att just den här marken, som också ägs av staden, skulle vara en lämpligare placering än både Apalängen och Mariepark.
Av en slump råkade hon i somras på Barbro Sundback (S).
– Jag framförde då mina idéer lite hastigt, och sedan ringde hon upp.
Naturen nära
På ängen har Sleipners hästar betat i sommar. Längs grusvägen passerar både cyklister och folk som rastar sina hundar. Skogen finns alldeles runt hörnet.
– Miljön är otroligt fin, det känns som att vara på landet, säger Maggie Holmberg, som bott i området hela sitt liv.
Förslaget Ytternäs ängar
• Ett förslag om en demensby/ett demenscenter på stadens mark på Ytternäs ängar lämnades nyligen in av fullmäktigeledamoten Barbro Sundback (S).
• Området är 1,8 hektar stort och skulle, enligt Barbro Sundback, rymma 60 boendeplatser, allmänna utrymmen som restaurang, spa och dagverksamhet.
• Bostäderna skulle placeras i bottenplanet vilket skulle ge frihet för klienterna att röra sig mellan boendet och vistelseytor utomhus.
• En generalplan finns, men en exploatering kräver en stadsplan.
• Stadsstyrelsen har remitterat motionen vidare till äldreomsorgsnämnden.
Andra fördelar hon ser är att kommunalteknik och fjärrvärme redan finns i närheten och att området är plant.
Att personerna med demenssjukdom har möjlighet att kunna gå rakt ut genom dörren och komma ut i friska luften är viktigt, säger Maggie Holmberg, som läst på om demensbyar som redan finns på andra håll.
Bjuder in
Det torde höra till ovanligheterna att ålänningar vill ha stora nybyggda komplex som närmaste granne. Men Maggie Holmberg resonerar annorlunda.
– Utveckling är bra. Och inte får jag det här med mig i himlen, säger hon med en nick mot huset.
Hon har hört att ett argument mot exploatering är att det, liksom på delar av närliggande bostadsområdet Södra Lillängen, kan finnas bestånd av den fridlysta lundviolen på den aktuella marken.
– Men i dag går ju hästar och betar på ängen, det finns inte en viol där.
Maggie Holmberg hoppas att det inte ska gå prestige i frågan om placeringen, utan att politiker från alla partier ska ta sig en ordentlig funderare.
Själv vill hon fokusera på att lyfta fram fördelarna med det här området framom att klanka ner på de andra två alternativen.
– Vi måste tänka på människorna som byggt upp det här samhället, och på vad som är bäst för dem. Jag tycker också det är märkligt att inte en enda stadspolitiker orkat laga sig hit för att titta eller ens tagit kontakt. Jag ställer gärna upp och visar platsen.