Stadsfullmäktige har nu gått in för Hälsans hus som plats för det nya demenscentret. Men beslutet kommer med både livrem och hängslen – om Hälsans hus inte uppfyller stadens krav på ”lokalernas utformning, projektets ekonomi eller tidsplan för genomförande” ska nämligen centret i stället lokaliseras till Apalängen.
Vad händer nu, stadsdirektör Arne Selander?
– Nu ligger bollen hos stadsstyrelsen, det handlar om att etablera kontakt med ägaren av Hälsans hus, det vill säga Ålands Bygg Ab. Innan man sedan ingår någon slags förhandlingar behöver man från stadens sida bestämma vilka krav man ställer på en eventuell affär.
Vad kan det vara för krav?
– I första hand måste vi utreda om det här kräver någon form av upphandling, och i så fall måste den genomföras i skyndsam ordning.
Ska Ålands Bygg nu sälja tomten till staden, eller hur ser turerna ut kring det?
– Det är det vi nu ska förhandla om. Staden är intresserad av att köpa, men formerna för det eller vad som omfattas av ett köp behöver vi reda ut i dialog med ägaren.
Till exempel om det hela omfattar också själva byggandet av huset?
– Kan vara, ja. Det är i ett så tidigt skede att vi inte haft någon diskussion kring det.
Så röstade stadsfullmäktige
• I den första omgången ställdes Apalängen mot Ytternäs ängar. Den omröstningen slutade 21–6 till Apalängens fördel.
• I den andra omgången röstade fullmäktige mellan Apalängen och stadsstyrelsens förslag Hälsans hus. För Apalängen röstade Liberalerna och Obunden samling, vilket gav tio röster, medan de 17 rösterna för Hälsans hus kom från Socialdemokraterna, Centern, Hållbart initiativ och Moderat samling.
Oklar kostnad
När staden jämfört platsalternativen med varandra nämns projektkostnaden som ”måttlig” för Hälsans hus. Har ni alls räknat på det?
– Från staden har vi inte gjort det. Under resans gång har vi haft en dialog med ägaren, och då har det nämnts lite prisuppgifter men det där är något som måste klarna i den kommande förhandlingen.
Men kan du nämna någonting om prisuppgifterna?
– Nej, det är för tidigt.
Genomgått sanering
För ungefär 20 år sedan genomförde Ålands Bygg en grundlig sanering av lokalerna på grund av mögel och emissioner från mattor och läckande tak.
Arne Selander säger att problem som uppstått efter det kunde härröras till en heltäckningsmatta och inte till mögel. Det hela åtgärdades genom ventilationsåtgärder.
Så i dag är det inga problem till den delen?
– Det vet vi inte, vi har ju inte fått tillträde till fastigheten på det sättet. Vi har sagt att det här måste undersökas av en oberoende teknisk expert. En förutsättning för att staden ska gå vidare med det här är att byggnaden inte är behäftad med några större problem som inte går att åtgärda, säger Arne Selander.