Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) har under hösten 2023 genomfört en kontroll av de behandlingslokaler som inte ingår i landskapsregeringens register för privat hälso- och sjukvård, men som hör till ÅMHM:s tillsynsansvar.
Det handlar om cirka 30 lokaler och miljöskyddsinspektör Cecilia Åsgård, som genomförde inspektionerna, fick uträtta ett visst detektivarbete för att hitta alla. Det finns okunskap om anmälningsskyldigheten till ÅMHM, säger hon.
– Vi hade många i vårt register, men inte alla. Jag har tittat på hemsidor och letat på sociala medier vad de erbjuder för tjänster. Sedan tog vi kontakt och kom överens om en tid för inspektion på plats, säger hon.
Inte alla behandlingar
Det finns två kategorier av behandlingslokaler som är anmälningsskyldiga. Det ena är verksamhet med ingrepp i huden. Då handlar det om tatueringar, piercing, akupunktur och en hel del skönhetsbehandlingar. Sedan finns det skönhetssalonger som förutsätter att man har en särskild hygien, det kan handla om ansiktsbehandlingar och fotvård.
– Men massagesalonger och frisörer är inte anmälningsskyldiga enligt Valvira, inte heller skönhetsbehandlingar som man utför hemma.
Kontrollerna ska göras vart fjärde år enligt Valvira. Ibland märker man vid ÅMHM att det dykt upp en ny behandlingslokal och då tar man kontakt.
– Det finns exempelvis ambulerande tatuerare, då har vi kontaktat dem och förklarat att om man inte är anmäld i Finland måste man anmäla sig till oss, säger Cecilia Åsgård.
Kan förbjuda
Kan man förbjuda en verksamhet om det visar sig att den har brister?
– Ja, vi har en gradering från A till D, i de anvisningar vi följer. Det finns olika försummelser som kräver åtgärder. Det kan vara från tillsägelse till ett föreläggande om en tvingande åtgärd med den tidsfrist, säger Erica Danielsson, som är sektionschef för den sektion där hälsoskydd ingår.
Man följer förvaltningslagen och för den som utför verksamheten kan brott mot lagen leda till allt från böter till krav på att verksamheten ska upphöra, beroende på hur långt det går.
– Om det är ett lagbrott kan myndigheten även välja att polisanmäla och då gör polisen på sitt håll en brottsutredning.
Kollar rutiner
Under inspektioner går inspektören igenom vissa punkter. Man tittar på att lokalen är i gott skick, att belysning, temperatur och ventilation är i skick och att både material, instrument och utrymmet är lätt att rengöra.
– Vi går också igenom rutiner, hur man rengör instrument och städning. Vi kontrollerar vattentemperatur i kranvattnet med tanke på legionellabakterie, säger Cecilia Åsgård.
Det måste också finnas riskbedömning och egenkontroll. ÅMHM kontrollerar hur man kontrollerar sjukdomar och allergier med nya kunder, ger information om eftervård.
Generellt sköter sig behandlingslokalerna bra, säger Cecilia Åsgård.
– Vi har delat ut ett C, det gällde vattentemperaturen i kranen. Det handlade bara om att skruva på mer värme.
Man har inte hittat något olagligt eller misstänkt under inspektionerna.
– De som inte varit anmälda har helt enkelt inte vetat om att de ska anmäla.
Det krävs inga planer eller dokument för hur man sköter sin verksamhet. Om klienterna/kunderna har klagomål ska de riktas till ÅMHM.
– Det behandlas sedan här som ett sedvanligt klagomålsärende, säger Erica Danielsson.