– Det känns på gränsen till meningslöst att vi lade två veckors arbete på det här, det var ju så givet vad vi skulle skriva, säger John Holmberg (Lib).
I finans- och näringsutskottets (FNU) betänkande över landskapsregeringens (LR) förslag till andra tilläggsbudget finns inga skrivningar om den kanske mest infekterade politiska frågan i åländsk politik i vår – pengar till kommunerna. I budgetförslagen skriver LR att man i höst ska öka anslagen med ”minst två miljoner euro”, men FNU:s majoritet valde att inte ta upp det i sitt betänkande.
John Holmberg ville att utskottet skulle skriva om kommunpengarna mot bakgrund av att kommunernas ekonomi blivit bättre, medan landskapets underskott fortfarande är stort, att han anser att det krävs lagändringar för att dels ge tillväxtkommuner bättre förutsättningar och möjliggöra för frivilliga kommunsammanslagningar. I omröstning i frågan vann regeringsmajoritetens linje, att inget skulle skrivas, med 4–3 efter att Jörgen Strand (MSÅ) röstat med oppositionen, medan Stephan Toivonen (ÅLD) röstat med regeringsmajoriteten.
Olustigt
Den senare deltog på distans från sitt andra hem i Portugal, något som John Holmberg reagerar på.
– FNU:s regel har varit att det endast är vid sjukdomssymptom som man får vara med på distans via Teams. Stephan Toivonen var sjukskriven till den 15 maj. Vi hade några plenum efter det där han inte vara med av privata orsaker. När vi kom i gång med arbetet med betänkandet reagerade jag på att Toivonen var med på distans, men tyckte att det var olustigt att lyfta det direkt, säger John Holmberg.
– Efter någon dag såg jag vart vi var på väg. Ordförande (Jörgen Pettersson (C), reds. anm.) sa att vi inte kommer att skriva om kommunerna. Då lyfte jag detta att Stephan Toivonen var med på distans och frågade om vem som ändrade principbeslutet. ”Det gjorde jag”, svarade Jörgen Pettersson.
Skyttegravskrig
John Holmberg säger att frågan ”utlöste ett skyttegravskrig” i utskottet, och menar att det finns moraliska och professionella aspekter i att ledamöterna ska vara på plats.
Varför fick Toivonen vara med på distans tror du?
– De ville ha en majoritet i utskottet för att inte behöva skriva om landskapsandelar och kommuner, vilket skulle ha öppnat dörrar de önskar hålla stängda. Nu fick de en majoritet för sina förslag.
Vad vann Toivonen på att stöda regeringssidan?
– Jag är givetvis glad över att Toivonen har återfått sin hälsa och att hans sjukdomsförlopp gått rätt väg. Min teori är att han uppskattar att vara i Portugal mer än på Åland och han fick ju stanna kvar i tre veckor till tack vare det här. För många indicier talar för min obevisbara teori, jag tycker bara det är lite snuskigt, säger John Holmberg.
– Vi måste höja nivån på arbetet i utskottet och fundera på för vems skull vi sitter där. Denna behandling handlade inte om Ålands bästa, då för många politiker har ett egocentriskt maktbehov just nu.