Ålandstidningen har vid flera tillfället tidigare berättat om de två gårdarna som bägge är föremål för granskning av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM). Orsaken är att gårdarna under en längre tid saknat tillgång till ligghall för i det ena fallet nötkreatur och i det andra fallet nötkreatur och får. Djurägarna har tidigare tilldömts vite för avsaknad av ligghall och i mars 2016 dömdes det ena paret för djurskyddsbrott men slapp straff – trots att åklagaren yrkat på att paret skulle dömas till två års djurhållningsförbud och att korna skulle förverkas till staten eller överlämnas till någon annan. Anledningen var att ÅMHM vid sina inspektioner konstaterat att djuren i övrigt har det bra.
1 december
I somras meddelade ÅMHM och veterinären Mikael Hagman gårdarna att de har fram till den 1 december på sig att åtgärda ligghallarna.
Klarade man deadline?
– Nja, inte fullt ut. Vi satte ett ganska kort datum eftersom vi ville få till det administrativa föreläggandet innan vintern. Båda har skickat in handlingar och påvisat att de påbörjat byggandet av ligghallar innan kravdatumet. Vi sätter inte in fler påtryckningar i nuläget, säger Mikael Hagman.
Mikael Hagman säger att man räknar med resultat efter årsskiftet.
– Vi håller en dialog med dem och följer upp arbetet efter årsskiftet. Då kan vi sätta ett nytt datum för färdigställandet av ligghallarna.
Hur lång tid får de på sig?
– Det är brådskande att få det gjort men vi ser det som någonting positivt att de påbörjat bygget. Det verkar lösa sig på ett bra sätt och det finns ingen anledning för oss att trycka på om inte djuren mår dåligt.
Och det gör de inte?
– Det är inte allvarligt även om det hade vart bättre om de hade haft tillgång till ligghallar. Djuren har mått bra under mina inspektioner och det finns ingenting som tyder på att det skulle vara annorlunda i dag.
Inga påtryckningar
ÅMHM har inte makt att utfärda djurförbud, till skillnad från tillsynsmyndigheten i Sverige och Mikael Hagman säger att man tryckt på med alla medel.
– Vi kan dela ut viten och det har vi gjort. Vi har ingenting kvar i vår arsenal. Det är polisen och tingsrätten som ska ta det vidare så länge djuren inte blir så dåliga att vi måste ingripa.
Men det är inte aktuellt för ÅMHM att lämna en polisanmälan i nuläget?
– Nej. Men om de inte hade lämnat handlingarna innan den 1 december hade det varit det. Det ligger inte i vårt intresse att polisanmäla så länge djuren mår bra. Vi ser framsteg och det är bättre att djuren får de skydd de behöver.
Kevin Eriksson