Det har stormat rejält kring det svenska söktjänstföretaget Eniro, vilket bland annat Dagens Industri har rapporterat om. Mitt i stormens öga har de två ålänningarna Pelle Hägglund och Tomas Brunberg stått.
Det var i september 2022 som Eniro på en extrastämma valde att lösa in samtliga preferens B-aktier till ett pris som var betydligt lägre än vad som angavs i bolagsordningen. Pelle Hägglund och Tomas Brunberg var två av preferensaktieägarna i Eniro, som tillsammans ägde mer än 15 procent. De motsatte sig beslutet på stämman, och ansåg att det borde ogiltigförklaras, vilket gjorde att ärendet till slut blev ett tvistemål.
Pelle Hägglund har ägt aktier i Eniro sedan 2012. Då låg priset på preferensaktierna på runt 400 kronor styck.
– Vi fick dividender och räntebetalningar varje kvartal så som det står i bolagsordningen att man ska få, men sen fick de problem med att betala ut räntor, säger han.
Om ett bolag inte klarar av att betala ut ränta på inlösenpriset läggs det på och betalas vid nästa kvartal. När beslutet på stämman togs låg skulden till aktieägarna på omkring 1.000 kronor per aktie.
– Då beslutade man från Eniros sida att man bara skulle betala tio procent av skulden, vilket motsvarade 96 kronor per aktie, och sedan var det klart. Men det går ju emot bolagsordningens lånelöfte som ställts upp för oss aktieägare, säger han.
Beslutet gjordes på fel sätt
Eniros aktiestruktur har varit ett stort problem för bolaget i många år och i princip omöjliggjort ny kapitalanskaffning. Dessutom går preferensaktierna före i kön framför stamaktier när det gäller utdelningar och vid likvidation av bolaget. Därför ville man avskaffa B-aktierna från bolagets sida.
Pelle Hägglund menar dock att även beslutet på stämman hade gjorts på fel sätt, eftersom det enligt aktiebolagslagen ska vara enbart preferensaktieägarna som röstar om en eventuell försämring av sitt aktieslag, samt att detta måste godkännas av 90 procent av preferensaktieägarna.
– Det krävdes också enligt Eniro att bara två tredjedelar var överens om utfallet, säger han.
För honom står beslutet att inte betala ut hela skulden i strid med bolagsordningens inlösenregler.
– Det finns nog inget annat bolag på den svenska börsen som självt försökt bestämma hur stor del av ens skuld man tänker betala tillbaka. Bolagsordningen är ju också ett skyltfönster ut till andra investerare som man måste kunna förlita sig på. Ett beslut i den riktningen hade omkullkastat hela preferensaktiemarknaden.
Dömdes i första instans
Eniros beslut gjorde att Pelle Hägglund och Tomas Brunberg tog hjälp av Kapatens Investment, ett investmentbolag som specialiserat sig på bland annat tvistefinansiering.
– De tog över och drev tvisten, eftersom vi visste att det skulle vara svårt för två privatpersoner att driva en tvist mot ett bolag som har näst intill oändliga resurser och som också skulle ta lång tid och vara väldigt juridiskt krävande.
Kapatens krävde i sin stämningsansökan att de beslut som fattades på bolagsstämman gällande inlösen skulle upphävas. För några dagar sedan kom domen från Solna tingsrätt, där man dömde till preferensaktieägarnas fördel och ogiltigförklarade beslutet av Eniro.
Kände ni er säkra på tingsrättens dom?
– Säker kan man väl aldrig riktigt vara, men vi kände nog oss ganska övertygade om att vi hade rätt eftersom det står svart på vitt i aktiebostadslagen att om man vill ändra på bolagsordningen måste man göra det skilt och med aktieägarnas godkännande. Det var också två professorer som är specialiserade på sådana här typer av frågor som lämnat rättsutlåtanden om frågan och stöttade oss i vår sak.
Eniro har meddelat att man tänker överklaga beslutet till hovrätten, men för att kunna göra det måste man först få prövningstillstånd.
– Det finns dock flera incitament för att hovrätten kommer att ta upp ärendet för omprövning eftersom det är ett så speciellt fall, mig veterligen har inget annat svenskt bolag gjort på det här sättet tidigare. Vi får se hur det här slutar, säger han.