På bryggan vid Åbo Akademis biologiska forskningsstation i Husö i Finström har sommarens temperaturmätningar aldrig givit så här höga resultat tidigare. Mellan den 5 och 13 juni registrerades den första marina värmeböljan, men efter en vecka stod en andra på tur och den höll i sig hela 29 dagar från den 20 juni till den 18 juli, meddelar Åbo Akademi i ett pressmeddelande.
För att kunna kallas för en marin värmebölja måste temperaturen hamna inom 10 procent av de tidigare varmaste uppmätta medeltemperaturerna och vara i fem eller flera dagar. Nu har Husö biologiska station uppmätt den hittills längsta värmeböljan på stationen.
Framtiden
För tillfället är ytvattentemperaturen i Östersjön globalt sett den snabbast stigande, vilken är en av de främsta orsakerna till den ökade förekomsten av marina värmeböljor här.
I Östersjön blir temperaturförhållandena allt mer intensiva. I juni och juli i år låg medelövertemperaturen på 4,9 grader och maxövertemperaturen på 6,4 grader över det normala, jämfört med samma period under åren 2005-2021. Under de fyra senaste åren har förekomsten av ovanligt höga temperaturer ökat samtidigt som istäckets storlek har minskat. En ökad förekomst av förhöjda medeltemperaturer kan leda till att Östersjön påverkas allt mer i framtiden.
– I värsta fall kommer hela ekosystemet i Östersjön att förändras, då kan vi få ett lite annorlunda hav än vad vi är vana vid, säger Tony Cederberg, amanuens vid Husö biologiska station.
Djur och växter lider mest
För Tony Cederberg är det hotet mot djur- och växtlivets framtid under ytan som oroar.
– Det är speciellt oroväckande för djur och växter som inte kan flytta på sig. Värmeböljor kan både ha direkta och indirekta effekter, vissa arter slås ut medan andra får en fördel, säger han.
Vid Husö biologiska station har det här redan märkts av, vilket inte är ett gott tecken för det marina livet i Östersjön som vi känner till.
– Speciellt under det senaste året då det varit så varmt i juni har vi sett mycket trådalger. Det är snabbt växande alger och kan egentligen växa på allt som finns under vattnet, säger Tony Cederberg.
En indirekt effekt av den förhöjda temperaturen är att levnadsförhållandena i havet ändras och att algblomningen ökar och slår ut annat djur- och växtliv. Till exempel trivs havsborstmask och blåstång inte alls i för varma havsvatten.
– Klimatförändringen påverkar även övergödningen. Vi får förhöjda temperaturer vilka gör att syresituationen i våra hav försämras och fosformängden ökar. Fosfor är som godis för alger, säger Tony Cederberg.