Extremt välbevarade vraket efter ångfartyget Belliver kan drabbas av skyddsåtgärder kring den sovjetiska ubåten S-2, varnar männen bakom fynden. (Foto: Stefan Hogeborn)
Efter gårdagens extremt uppmärksammade fynd av den sovjetiska ubåten S-2 fyller vrakletarna i dag på med fyndet av ångfartyget Belliver.
Det är ett mycket välbevarat vrak som ligger inte långt från ubåten. Detta kan medföra att ett eventuellt dykförbud även kan innefatta Belliver, skriver vrakletarna i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen.
Här är dagens avslöjande, ord för ord, av Björn Rosenlöf:
"Som framgår av bilderna ni fått är vraket av S-2 i dåligt skick (söndersprängt), medan vraket av Belliver är i mycket bra skick. Belliver är ett intakt och skrovhelt 60-70 meter långt ångfartyg som ligger på 26 - 33 meters djup i ett område med mycket bra sikt (vanligtvis 10 - 15 meter).
Ryska myndigheter kommer att begära att Ålands landskapsregering meddelar dykförbud vid S-2:s förlisningsposition. S-2 finns inom på bilagda sjökort markerade område. Belliver finns i närheten av området.
Ålands landskapsregering kan med stöd av 10 § landskapslagen om skydd av det maritima kulturarvet meddela dykförbud vid S-2, dock inte med hänsyn till omkomna besättningsmän (eftersom mer än 50 år passerat sedan förlisningen), men med hänsyn till "att dykning är förenad med livsfara." Ubåtsvraket innehåller skarpladdade torpeder samt skarpladdad ammunition till 45 mm och 100 mm kanonerna.
Belliver är med beaktande av vrakets goda skick, det ringa dykdjupet och de goda siktförhållandena ett för åländska vatten unikt dykobjekt. Det ringa djupet som vraket ligger på gör att i princip alla sportdykare - även nybörjare - kan dyka där. Vraket är alltså exakt vad den åländska dyknäringen under flera år har efterlyst och behöver. Det vore alltså tragiskt för den åländska dyknäringen och de åländska sportdykarklubbarna om ett dykförbud vid S-2 skulle omfatta även Belliver.
Eftersom rätten att fritt röra sig - och därmed även att dyka - inom landskapet Åland utgör en grundlagsskyddad mänsklig rättighet, och sådana får begränsas endast om det finns synnerligen tungt vägande skäl och skyddsintresset inte kan tillgodoses på annat sätt, finns det ingen laga grund att låta ett dykförbud vid S-2 avse större område än nödvändigt och alltså omfatta även Belliver.
Med hänsyn till dels att Belliver ligger relativt nära vraket av S-2, dels att Belliver är intakt (alla lösa föremål finns kvar, ingen bärgning har skett), och risken för plundring därför är stor, finns det anledning att med stöd av 10 § landskapslagen om skydd av det maritima kulturarvet införa motsvarande restriktioner som i dag är fallet vid vraket av S/S Hindenburg, d v s krav på särskilt dyktillstånd och max 10 dyktillfällen per år, vid Belliver." (JP)
Ålandstidningen