Trots att det är livsfarligt att dyka på det sovjetiska ubåtsvraket vid Märket dröjer ett dykförbud.
SJÖFART Vraket efter den sänkta sovjetiska ubåten S20 innehåller flera skarpladdade torpeder och granater till skeppkanonen. Dessutom ligger det en skarp hornmina på botten alldeles i närheten.
Torpederna är för stora för enskilda dykare att försöka bärga, men granaterna är inte större än att de skulle gå att plocka med sig upp. Risken är dock att tryckförändringen får dem att detonera.
Hornminan i sin tur riskerar att explodera om någon råkar bryta av en av taggarna eller om ett ankare skulle slå av dem.
LR beslutar
Vraket vars upptäckt blev känd den 9 juni i år ligger på den åländska sidan av gränsen vid Märket. I förra veckan inspekterade därför landskapets tjänstemän vraket med hjälp av kamerafarkosten Sjöugglan.
Men om det lyder under åländsk behörighet eller om det är Finlands Sjölag som gäller, är oklart, förklarar förvaltningschef Arne Selander.
-Vi håller just på att utreda saken och hoppas vara klara till slutet av denna vecka.
Om det är Sjölagen som gäller blir ett dykförbud en fråga för riksmyndigheterna.
Inget kulturarv
I landskapslagen från 2007 om skydd av det maritima arvet står i tionde paragrafen att "Landskapsregeringen kan avslå ansökan om tillstånd på platser och områden som är av sådan karaktär att dykning är förenad med livsfara."
-Men den lagen gäller inte i detta fall eftersom den bara är tillämplig på vrak som är minst 100 år gamla.
Om det visar sig att Sjölagen inte gäller för vraket är frågan ännu oklarare.
-Jag kan ju bara spekulera. För Estonia fick man stifta en ny lag för just det fallet. Frågan är öppen.
Bollen hos Ryssland
Eftersom ubåten är rysk statlig egendom kan ryska staten begära hos riksmyndigheterna att ett dykförbud utfärdas så att den får ligga i fred.
Men det initiativet måste tas av Ryssland.
Men fram tills frågan om dykförbud är utredd utgör vraket en fara för oförsiktiga eller okunniga dykare.
-Inga nya dyktillstånd utfärdas för området. Men vi kan inte stoppa dykare som redan har tillstånd. Vi rekommenderar starkt att ingen dyker där, säger Marcus Lindholm, antikvarie i marinarkeologi vid landskapsregeringen.
På museibyråns begäran har Sjöbevakningen skärpt sin bevakning i området för att stoppa obehörig dykning.
Petter Lobråten