Björn Blomqvist och Rederi Ab Eckerös styrelse mottog initiativet under onsdagseftermiddagen. Eftersom tio procent av aktierna i bolaget nu begär en extra bolagsstämma kommer en sådan att ordnas.
– Men bolaget är inte i behov av en nyemission och jag kan inte heller se hur en sådan skulle vara i någon ägargrupps intresse.
Kan du säga något om villkoren som ägarkollektivet föreslagit?
– Jag kan konstatera att de föreslår ett lågt teckningspris. 15 euro per aktie. Och att förslaget är att det maximala antalet aktier som ska emitteras är lika många som det finns i dag, alltså två miljoner.
Han säger också att förslaget är ett avsteg från likabehandlingsprincipen.
– Även fast varje existerande aktie skulle berättiga ägaren att teckna en ny så får ingen aktieägare överlåta sin teckningsrätt, vilket är normalfallet i en sådan här situation.
Inte motiverat
Eckeröaktien handlades i oktober för 34 euro, alltså mer än dubbelt mer än det föreslagna teckningspriset.
– För att säkerställa ett rättvist resultat bör alla få delta fullt ut. Att den som inte har råd eller av annan orsak inte kan eller vill teckna nya aktier inte får överlåta sin teckningsrätt är ett exceptionellt förfarande. Jag säger inte att det är omöjligt, men det är ett speciellt tillvägagångssätt. Och företaget är inte i en sådan kris att det skulle motivera ett sådant här förfarande.
Björn Blomqvist framhåller också att bolagets finansiering nyligen är klar. Sedan man förra veckan säkrade ett obligationslån har även finansieringen från Handelsbanken, Pensionsförsäkringsbolaget Veritas och Sjömanspensionskassan fallit på plats.
– Den framtida finansieringen är klar. Det finns inte några oklarheter till den delen. Det är klart förhandlat och kommer att slutföras nästa vecka.
Ni avvaktar alltså inte med anledning av detta?
– Det ser jag ingen orsak till. Det är färdigt.
Skapar oro
Björn Blomqvist konstaterar också att den uppkomna situationen skapar oro bland såväl övriga ägare som personal och samarbetspartners.
Frågan om en emission var dessutom på bordet för ett och ett halvt år sedan när rederiet var i behov av pengar.
– Ja, vi diskuterade en nyemission våren 2020 eftersom den dåvarande huvudfinansiären önskade att ägarna satte in pengar. Samma grupp som nu kallar till en extra bolagsstämma sköt då allt i sank genom att framföra oskäliga villkor för att delta i emissionen och därefter gick de ut och avrådde övriga ägare att delta i en emission. Saken löstes i stället när bolagets största ägare, Rederi Ab Skärgårdstrafik, ställde upp med ett kapitallån för att säkra bolagets finansiering.
Varför tror du de ändrat sig?
– Det vill jag helst inte spekulera i.
Vad tycker du själv om förslaget som aktieägare?
– En nyemission är inte i någon småägares eller annan ägargrupps intresse. Det är några kapitalstarka personer som försöker utnyttja en situation för att öka sitt eget ägande på andra ägares bekostnad.
Björn Blomqvist framhåller också att huvudorsaken till att rederiet vill sälja Birka Stockholm är att man inte kan sysselsätta henne lönsamt.
– Det är huvudorsaken och en emission skulle inte förändra den saken.