Styrelseordförande Marika Mansén-Hillar sa i sitt hälsningstal att fjolåret blev mycket utmanande för rederiet och att osäkerheten fortsätter. Hon tackade också personal och ledning för ett gott arbete under krisen.
Till stämmoordförande valdes advokat Kenneth Neovius, som konstaterade att drygt 740.000 av bolagets två miljoner aktier fanns representerade på stämman, som förflöt planenligt och klarades av på 27 minuter.
Vd Björn Blomqvist föredrog bokslutet och framhöll att situationen varit exceptionell i över ett år nu.
– Pandemin ledde till att efterfrågan försvann när folk inte ville resa och till följd av de begränsningar och förbud som införts. Konsekvenserna blev två miljoner färre passagerare och att vi tvingades fatta beslut om att lägga ned kryssningsverksamheten. Koncernens roro-trafik har däremot påverkats i mindre utsträckning och Finbo Cargo på Finska viken har varit framgångsrik på marknaden med bra fraktbeläggning.
Birka nu helt avskrivet
Effekten på Eckerös resultat var kraftig och rörelseresultatet blev minus 30 miljoner euro.
– Men i det ingår en nedskrivning av återstående goodwillvärde på Birka med 6,5 miljoner euro. Eftersom verksamheten är nedlagd så finns inget värde kvar på varumärket.
Kassaflödet försämrades med 26 miljoner euro till minus tio miljoner som följd av intäktsbortfallet, men delvis även till följd av investeringar i fartygsflottan, vilket ledde till behov av tilläggsfinansiering under sommaren.
– Koncernens skuldsättningsgrad ökade från 37 till 79 procent, men är fortfarande hanterbar.
Han uppehöll sig därefter vid riskbedömningen och fartygsvärderingen.
– Det här har varit föremål för debatt i pressen och det har även ställts en fråga från Ålands Aktiesparare. Därför vill jag poängtera att vi inte har gjort några extra nedskrivningar på fartygen. Däremot har Birka Stockholm i balansräkningen överförts till anläggningstillgångar som innehas för försäljning, en post på 82,8 miljoner euro.
Ingående fartygsvärdering
Björn Blomqvist underströk att fartygen varje år värderas av externa bedömare och det jämförs med bokslutsvärderingen, som är resultatet av planavskrivningar ned till ett restvärde.
– Slutsatsen blev att det inte finns några motiv för justeringar. I fråga om Birka gjordes noggranna analyser och bedömningen är att det redovisade värdet är realistiskt.
Han avslutade med att konstatera att konjunkturläget är fortsatt osäkert, men att det finns en förhoppning om ökat resande.
– Men vi är beroende av statliga stöd och lån och det är sannolikt att vi måste omförhandla finansieringsvillkoren senare i år.
Stämmans ordförande Kenneth Neovius förtydligade att revisorerna noterat de rådande osäkerhetsfaktorerna, men att riskbedömningen inte föranlett någon ändring av deras uttalande.
Nya revisorer
Efter att bokslutet och moderbolagets förlust på 12,4 miljoner euro fastställts finns 23,7 miljoner i fritt eget kapital. Stämman beslöt att ingen dividend utdelas för fjolåret.
Styrelsemedlemmarnas arvode beslöts bli oförändrade och uppgår till 28.000 euro för ordförande och 23.000 euro för övriga styrelsemedlemmar. Även mötesarvodet på 1.000 euro per bevistat möte kvarstår. För bolagets vd utbetalas inget styrelsearvode. Revisorerna ersätts enligt räkning och kostnaderna för 2020 var 70.000 euro.
Hela styrelsen omvaldes enligt förslaget och består därmed av Marika Mansén-Hillar, Åsa Dahlman, Carina Sunding, Kati Andersson, Bernt Bergman, Jukka Suominen samt vd Björn Blomqvist.
Till nya revisorer i stället för Bengt Nyholm och Anders Svennas från Ernst & Young valdes Andreas Holmgård och Jukka Korin från revisionsbyrån BDO.