Två veckor har Rafaels haft på sig att få ordning på Österleden. En väg som senast asfalterades 2015 och som det senaste året har varit i ett, om vi ska vara snälla, ganska bedrövligt skick.
– Ja, det fanns att göra, säger Christoffer Kytömäki och blickar ut över den nu skinande asfalten.
Det inledande fräsningsarbetet tog sju dagar. Att det tog så lång tid beror på vägens dåliga skick.
– Det har frästs flera lager på vissa ställen. Det var mycket bulor och annat.
Sedan har det sopats, skrapats, klistrats och därefter har uppskattningsvis 2.000 ton asfalts lagts ut över den 1,8 kilometer långa sträckan.
– Nu ska vi bara dra ihop filerna, kantgrusa och provborra, säger Christoffer Kytömäki på onsdagen, samma dag som arbetet ska vara klart.
När Ålandstidningen besöker arbetet är två asfaltsläggare och en spriderbil i farten. Spridern sprider ut asfalt längs med kanterna, efter går fyra män i varselkläder. Erik Fogner krattar ut asfalten och kliver sedan upp i en vält och plattar till asfalten.
Bild
– Trafiken är värre här än på landet, så man får vara lite mer försiktig och ta lite mer tid på sig. Men trafikvakterna håller koll på både oss och trafiken.
Ungefär en halvtimme efter att asfalten har lagts och plattats ut går det att köra på vägen. Ner till 60 grader ska temperaturen, sedan är det fritt fram att köra.
Stressigt
För bilister som har åkt in och ut ur staden har kanske vägarbetet känts som ett stort projekt. Men för Rafaels är det ett medeljobb. Vid det senaste vägarbetet, i Bartsgårda, handlade det om dubbelt så många kvadratmeter som skulle asfalteras.
– Men här är det ganska mycket mer arbete runt omkring med trafikvakter, skyltar och sådant, säger Christoffer Kytömäki.
Så även om det är mindre asfalt som ska läggas och en kortare vägsträcka är stadsarbeten påfrestande.
– Det är lite stressigt eftersom man vet att det stökar till det för folk. Då vill man att det ska gå fort och utan problem.
Hur har trafikanter hanterat situationen?
– Både och. Vissa är väldigt förstående, andra har blivit som tokiga. Och det är trafikvakterna som får sig, när vi andra kommer fram tystnar de. De får gärna komma med åsikter men helst till oss ansvariga, säger Christoffer Kytömäki.
Bild
Stundtals har det varit en hel del köer i anslutning till vägarbetet, det har nog alla som kört sträckan märkt av. Men det var värre 2015.
– Då gick Rosella. Varje dag vid 13-tiden hade vi 200 bilar som skulle förbi.
Mycket planering
Att få till en tid när asfalteringen skulle göras var svårt, planeringsarbetet som görs i samarbetet med landskapet är omfattande.
– Det gick inte att göra när Antikrundan var här, och inte under turistsäsongen och sedan blir det för kallt. Det här var den bästa luckan, säger Christoffer Kytömäki.
Bild
Den här gången var det också viktigt att arbetet skulle vara klart innan arbetet vid rondellen vid Västra utfarten drar i gång. Annars hade det nog blivit kaos i staden.
Därför är Christoffer Kytömäki nöjd när han nu kan konstatera att de blev färdiga i tid.
– Det blev bra, konstaterar han.
– Äntligen är det slut.
Hur länge kommer vägen hålla nu?
– Det är svårt att säga. Det beror på underlaget. Vi ger fem års garanti på att asfalten håller.