Mariehamns samhällstekniska chef Dan Engblom beskriver vägarbetarnas arbetsmiljö som direkt farlig. Listan över incidenter han känner till kan göras lång: inkörda sidospeglar, nedkörda vägkoner och bilar som fallit ner i schakt.
– Det finns många nära ögat-historier. Vi har varit väldigt förskonade från olyckor på Åland, men när något väl händer kan konsekvenserna bli enormt allvarliga, säger han.
Vägar slits och kräver konstant förbättringar, vilket innebär att arbetare måste befinna sig ute på vägarna.
Ålandstidningen möter stadens personal när de målar om ett övergångsställe på Ålandsvägen. Den snabbtorkande specialmassan gör att arbetet går fort, men under den stund arbetarna måste befinna sig ute på vägen är oron påtaglig. Det är framför allt trafikanternas brist på hänsyn som är bekymret.
– Vi har haft incidenter. Nej, det känns inte bra, säger en anställd.
Förare som inte sänker hastigheten är ett stort problem, men många sitter också med telefonen vid ratten.
– Det är väldigt olyckligt att personal känner sig otrygga när de arbetar. Respektera att folk arbetar i en farlig miljö, de vill komma hem till sina familjer på kvällarna, säger Dan Engblom.
Skärper reglerna
Någon kilometer bort pågår ett vägarbete på Svibyvägen. Ett schakt skyddas med grindar och skyltning markerar att trafikanterna ska sänka hastigheten.
– Folk följer inte alltid skyltar. Vid arbeten som pågår under lång tid, där folk kör varje dag, ökar risken att de tappar respekten, säger Dan Engblom.
På Svibyvägen testar staden en ny lösning med däck och kättingar.
– Den är till för att stoppa upp bilarna. Det är egentligen krav på att detta sätts upp, men vi har inte haft det på Åland tidigare. Vi ska köpa fler.
Dan Engblom har tidigare arbetat som säkerhetskoordinator inom landskapet, och ser att det finns mycket staden kan göra för att bli bättre på säkerhet.
– Vi är inte bäst i klassen. Men det går inte att åtgärda över en natt, det är en process, säger han.
Nyligen har Mariehamn beslutat att fastighetsägare och entreprenörer från och med i höst föreläggs vite om man inte söker tillstånd när det ska göras jobb på fasader, och även om man inte sköter avstängningarna på ett korrekt sätt.
– Det är för att vi ska kunna förhindra olyckor, genom att till exempel stänga av vägar. De flesta har full förståelse, blir en skylift påkörd och en arbetare befinner sig i korgen är risken stor att utgången är dödlig. Fotgängare inte ska behöva gå under en skylift eller behöva gå ut på gata för att ta sig förbi, de ska ledas till alternativa rutter, säger Dan Engblom.
Samhällstekniska avdelningen
Indelad i tre enheter (planeringsenheten, markenheten samt verkstad- och lagerenheten) och ett vatten och avloppsverk.
Till ansvarsområdena hör trafikleder, parker och grönområden samt vatten och avlopp.