I ungefär två månaders tid har en del av Godbyvägen i Mariehamn varit stängd för genomfartstrafik, orsaken är att staden byter vatten- och avloppsledningar där. Sträckan det gäller är Godbyvägen mellan infarten till Rökerikiosken ”Rökka” och Johannebovägen/Strandhagsvägen.
Arbetet skulle enligt ursprunglig plan ha varit klar vecka 41 – men beräknas nu vara klart vecka 47.
– Vi asfalterar vägen på tisdag och onsdag, sedan ska det sättas upp belysningsstolpar. Trafiken är fortsatt avstängd en vecka efter asfalteringen. Senast den 22 november ska man kunna köra på sträckan igen, säger projektchef Dan Engblom.
Anledningen att arbetet har dragit ut på tiden i sex veckor är att det har varit svårt att förutsäga hur det ser ut under marken.
– När det är djupt, som i det här fallet, tar det betydligt längre. Man kan bygga max någon meter per dag. Det är jättesvårt att veta på förhand, säger Dan Engblom.
Dyrt att avlägsna tjärasfalt
En annan faktor är att man upptäckte ett 35 centimeter tjockt lager med tjärasfalt på hela sträckan.
– Det är väldigt onormalt med så tjock asfalt. Vi visste att det fanns tjärasfalt där – det är kartlagt i hela staden och vi har en god bild – men vi visste inte mängden.
Tjärasfalten är miljöfarlig, och måste tas om hand på rätt sätt.
– Det gjorde att det tog väldigt mycket längre tid än beräknat, säger Dan Engblom.
Varför fanns det så mycket tjärasfalt på sträckan?
– Förr i världen lade man tjärasfalt och det är ett mjukt område där vägen sjunker, därför har man asfalterat på mer och mer. Man vet inte om allt är tjärasfalt, det kan vara vissa delar. Det är svårt att veta på förhand.
Tjärasfalten är på mellanlagring i Västansunda, Jomala, men ska fraktas till deponi i Finland.
– Det är 410 ton som vi kommer att skicka i väg, säger Dan Engblom.
– Tyvärr är det väldigt kostsamt. Jag ska begära in anbud på det nu men det är stora pengar, många tiotusentals euro.
Komplicerat jobb
Grävmaskinsföraren Mikael Karlsson har arbetat med vägbygget sedan start, och berättar att det har varit ett komplicerat jobb.
– Det är ett tidskrävande jobb att gräva nya ledningar när man är i närheten av ett bostadsområde, det finns kablar och avlopp som ska funka samtidigt. Det är något helt annat än att vara ute i terräng, säger han.
Mikael Karlsson berättar också att man hittade bergbotten i samband med grävningen. Eftersom vägen ligger nära bebyggelse har sprängning inte varit ett alternativ, utan berguttaget har fått ske med andra mer långsamma metoder.
– Det är väldigt bra att man berättar de här sakerna så att allmänheten förstår varför det har dragit ut på tiden, säger Mikael Karlsson.
Bilister respekterar förbud
Ålandstidningen har tidigare lyft problemet med att många bilister struntade i att respektera förbudet för genomfartstrafik på Godbyvägen, något som ökade schaktväggarnas rasrisk (den 26/9). Vägavstängningen har väckt viss frustration bland boende i området som tvingas köra omvägar.
– Men det har blivit jättemycket bättre efter inslaget i tidningen, säger Dan Engblom.