Nabbenbron byggdes för cirka 15 år sedan. Redan efter två år behövde asfalten göras om då den släppte på vissa ställen. Då gjordes en lokal lappning. Under försommaren i år blev det igen problem.
– Vi märkte att asfalten började bubbla och att tätskiktet släppte från betongen på flera ställen. Nu väljer vi att riva upp och sätta ny beläggning, säger Anders Sundblom som är bro- och hamningenjör vid landskapet.
– Vi behöver ta upp tätskiktet eftersom det bildas gaser nedtill som blir till bubblor. Till slut blir asfalten alldeles mjuk och det blir som att gå på en mjuk myr, säger Robert Karlsson.
Är det vanligt med sådana här problem med bubblor i asfalten på broar?
– Det förekommer, det är inte bara här. Jag vet att man i Vasa nu reparerar en bara två år gammal bro. Normalt ska de hålla kring 30 år. Men den här bron är i en ganska utsatt situation och tungt trafikerad, säger Robert Karlsson.
Vad skulle hända om man inte reparerade nu?
– Det skulle kunna bli permanenta skador på brokonstruktionen om ytskiktet inte är tätt.
Omfartsväg
På några dagar har vägunderhållet byggt en tillfällig omfartsväg vid sidan av bron. Den blir dubbelriktad och linjer ska målas på vägen.
Hastigheten sänks till 30 kilometer i timmen. Man har också kompletterat vägen med skydd runt den.
– Vägen upplevs smal, men det är också meningen med tanke på trafiksäkerheten så att hastigheterna hålls nere, säger Robert Karlsson och Anders Sundblom.
Tillfälligt övergångsställe
För den lätta trafiken innebär broreparationen också en hel del förändringar.
– Det finns nu ett tillfälligt övergångsställe vid Askuddsvägen då tunneln under bron är avstängd medan reparation pågår. Busshållplatsen flyttar också till Askuddsvägen, säger Anders Sundblom.
Han säger att det är viktigt att både bilister, fotgängare och cyklister nu är extra uppmärksamma.
– Det är ett jättetrafikerat ställe där det rör sig mycket barnfamiljer och barn. Alla behöver ta det lugnt i området och respektera skyltningen.
Återanvänds
På onsdagen stängs trafiken över bron av och man börjar fräsa bort asfalten. Det görs efter rusningstrafik. Reparationsarbetena beräknas ta cirka en månad.
– När arbetet är klart grävs omfartsvägen bort. Allt material som används till omfartsvägen ska sedan återanvändas, såväl asfalten som gruset, säger Robert Karlsson.