En bil har kört ner i diket vid en sjuttioväg. Två personer sitter i bilen och behöver hjälp, snabbt.
Det var scenariot när Jomala frivilliga brandkår (FBK) och ambulansen, som utgår från Mariehamns räddningsverk, hade en gemensam övning i går kväll vid Maxingeområdet.
Övningar görs så realistiska som möjligt. Både för ambulansen och Jomala FBK, som är specialiserad på bilolyckor, är det ett utmärkt träningstillfälle.
– Arbeta stegvis och metodiskt, säger övningsledare Freddy Österberg.
Personalen klipper upp bilen och hjälper patienterna att komma ut på bästa möjliga sätt för att minimera skadorna.
Okunskap och nyfikenhet
Precis som i verkligheten sätts det upp avspärrningar, stopp- och olycksskylt, röda lampor blinkar och blåljusen är på. Anledningen till att en olycksplats spärras av handlar främst om att säkra olycksplatsen så att ingen mer skadas eller situationen förvärras.
– Vid olyckor har vi märkt att andra trafikanter kör igenom våra avspärrningar. Det kan handla om okunskap eller att man är nyfiken och tittar på olyckan, säger Jomala FBK:s kårchef Bosse Karlsson.
Det har hänt att personal har smällt till en bil som inte respekterar avspärrningen.
– Det är inte så man vill jobba. Vi vill ha en dialog med trafikanterna, nästa gång kan det vara de själva som råkar ut för en olycka, säger Bosse Karlsson.
Inte en olycka till
När en olycka inträffat behöver räddningstjänst och ambulanspersonal kunna arbeta utan att hindras av allmänheten.
– Det är viktigt att man respekterar olycksområdet och de drabbade personerna. Det är en arbetssäkerhetsfråga för oss som måste jobba i trafiken och hjälpa till när det har hänt olyckor, vi vill inte att det ska hända en olycka till.
Budskapet är glasklart: Respektera avspärrningar – det kan rädda liv.