Bygget av den över 20 meter långa och tvåmastade skutan Emelia inleddes 2019 och i april 2022 beräknas samtliga spant, förstäven, akterstammen och akterspegeln vara på plats.
– Därefter tar vi sommaruppehåll, säger Stefan Olofsson.
Hittills har man till största del använt sig av dansk ek i bygget, och redan nu måste man börja förbereda inför höstens arbete. Då ska nämligen både slagvägare och balkvägare sättas på plats. Och till vägarna behöver man få tag på åländska kvistfria furustockar av god kvalitet.
Slagvägare monteras längsgående från för till akter på insidan ungefär vid vattenlinjen. Syftet är att förstärka fartyget och en slagvägare till Emelia behöver ha följande dimensioner: 100 millimeter tjock och 630 millimeter breda.
Balkvägare monteras längsgående från för till akter på insidan för att bära upp däcksbalkarna och för att förstärka fartyget. Där behövs balkvägare som är 125 millimeter tjocka och 450 millimeter breda.
Stora och kvistfria
Tanken är att de som är engagerade i bygget av Emelia själva ska såga till virket, men enligt Tage Eriksson krävs det förhållandevis stora tallar för att man ska kunna såga ut behövligt virke. Dessutom behöver de vara kvistfria och av god kvalitet eftersom både slagvägarna och balkvägarna förstärker fartyget. En tall som fyller kriterierna är alltså ingenting man springer på så fort man ger sig ut i skogen.
– Många har nog koll på om man har den här typen av tall på sin mark, och då kanske man i stället för att sälja stocken till skogsindustrin kan tänka sig att donera eller sälja den till bygget av ett åländskt segelfartyg, säger Tage Eriksson.
65 stockar
Enligt Stefan Olofsson behövs totalt 65 stockar och man har redan fått ihop några.
– Alla stockar behöver ha en längd på minst sju meter.
Dessutom måste 30 stockar ha en diameter i lilländan på minst 20 centimeter, 20 stockar en diameter i lilländan på minst 25 centimeter och 15 stockar en diameter i lilländan på minst 30 centimeter.
– Och för att kunna använda virket i september måste det sågas till i mars, säger han.
Stiftelsen sköter även nedtagning och hämtning av träden själv, och nu hoppas man att åländska skogsägare ska höra av sig.
– Vi hoppas att de åländska skogsägarna vill hjälpa till.
Arbetet med vägarna, garneringen, skotten och en del annat på insidan väntas vara klart i april 2023. I september 2023 inleds därefter bordläggningen som väntas vara klar i början av 2024.
– Planen är att sjösätta fartyget i juli 2024. Därefter görs det färdigt för jungfrutur under 2025.