Genom att förändra chaufförernas körsätt inom Posten Ålands logistikavdelning sparar man inte bara in på bränslekostnader.
– Det ger även en miljövinst plus att våra bilar håller längre, säger Dan Johansson vid logistikavdelningen.
2018 började man titta närmare på olika sätt att dra ber på bränsleförbrukningen vid postens fordonspark. Efter en del forskning på området fick man kontakt med Vehco Ab i Sverige som levererade systemet som i snitt sparar cirka 1.300 liter diesel per långtradare och år.
Systemet informerar i realtid hur chaufförernas beteende i trafiken ger eko över ett antal olika parametrar, exempelvis gällande hårda inbromsningar, utrullningar, bortbromsad energi, nollgas, överhastighet och tomgång.
För varje parameter har Posten Åland en uppsatt målsättning och chaufförerna skolas i hur man bäst uppnår dessa.
Vad innebär de olika parametrarna?
– Om vi tar ”utrullning” som exempel, har det att göra med hur man närmar sig en rondell eller korsning. Om man kör hela vägen fram till rondellen eller om man väljer att rulla i friläge en bit innan rondellen för att anpassa sin ankomst till den övriga trafiken, säger enhetschefen för fjärrtransporter, Jonas Karlsson.
Resultat varje vecka
Resultatet för de uppmätta parametrarna skickas en gång per vecka via mejl till företagets chaufförer. Där kan de utläsa samtliga anställdas resultat, dock utan namn på enskilda förare.
– Men de ser sin egen placering i förhållande till den chaufför som har bäst eller sämst resultat för tidsperioden.
I lastbilarnas hytt sitter en display som hela tiden registrerar körbeteendet.
– Där ser de sin snittförbrukning eller till exempel hur tomgångskörningen har sett ut under arbetsdagen.
Materialet samlas på förarnas färdskrivarkort och på så vis är datan individuell även om man byter bil sinsemellan.
Överhastighet registreras när lastbilarna kommer upp över 83 kilometer per timme, varför är det just den gränsen som gäller?
– Lastbilarna har en fartspärr på 85 kilometer per timme. Gränsen bygger på en studie som visar att luftmotståndet för en långtradare ökar flerfaldigt mellan 83 och 85 kilometer per timme. Den optimala farten ligger kring just 83, säger Jonas Karlsson.
Mer motivation?
Systemet har visat sig ta fram tävlingsinstinkten hos Posten Ålands chaufförer. De tävlar sinsemellan för att uppnå bättre och bättre resultat och därmed även spara pengar åt företaget samt ge miljön en chans till återhämtning.
Finns det någon annan morot för att de anställda ska göra ännu bättre resultat?
– I början tävlade de intensivt med varandra och vi fick många frågor om olika trafiksituationer. Men vi har diskuterat någon form av personlig morot, men vi har inte hittat någon bra lösning ännu, säger Dan Johansson.
Går systemet att implementera även på distributionssidan i stadskörningen?
– I nuläget går inte tekniken att montera in i våra mindre paketbilar, men vi utbildar alla chaufförer i ekonomisk körning.
Triggar tävlingsinstinkt
Chauffören Andreas Fagerström har jobbat inom Posten Åland i tre år.
– Jag tycker det är roligt att tävla mot mig själv, vi får ju poängställningen och vill hela tiden förbättra våra resultat, säger han.
Märker du själv stor skillnad i sättet du kör på nu jämfört med tidigare?
– Ja absolut. Personligen har jag ändrat körsätt helt och hållet, man vill ju ha så bra poäng som möjligt och så blir det något av en intern tävling också.
Känner du att körsättet även har färgat av sig på hur du framför din privatbil?
– Ja, jag har börjat tänka mycket mer på hur jag beter mig i trafiken. Jag ser bara fördelar med systemet.
Är det någon av de uppsatta målsättningarna som är svårare att nå än andra?
– Bortbromsad energi är lite knepig, den kommer ju så fort man rör bromsen. Tomgångskörningen kan också vara svår.
Peter Pussinen