Rainer Juslin har blivit chef för utbildnings- och kulturavdelningen i ett läge när det ska sparas så mycket som möjligt.
Men även detta mynt har två sidor.
-I ljuset av den förändrade ekonomin är det lättare att få förståelse för förändringar, säger han.
FÖRVALTNING Rainer Juslin gör ingen hemlighet av att det är utbildningsfrågorna som ligger honom närmast hjärtat. Han har arbetat som lärare och skolledare i 25 år och var projektledare för arbetet med att föreslå en mer samordnad och kostnadseffektiv organisation för de åländska gymnasieskolorna.
Rapporten "Utvecklingsplan för utbildningsorganisationen på gymnasialstadiet på Åland" gavs som ett meddelande till lagtinget i våras. Jämfört med när föregångaren "Struktur 07" var aktuell tror Rainer Juslin att det nu finns ett större gehör för reformarbetet.
-I ljuset av den förändrade ekonomin är det lättare att få förståelse för förändringar, säger han.
-Utvecklingsplanen innehåller mycket bra delar som vi bör kunna tillämpa så snart som möjligt.
Genom ett ökat samarbete mellan gymnasieskolorna ska de studerande kunna tillgodogöra sig block från andra utbildningar.
-Man ska kunna påverka sitt eget upplägg mer än i dag, förutsatt att det leder till en behörighet, säger Rainer Juslin.
Budgetarbete pågår
Han har varit chef för utbildnings- och kulturavdelningen i några veckor.
-Det har varit ganska omtumlande att komma in mitt i budgetprocessen, i en recession med konsekvenser för verksamheten. Det hade varit trevligare om det funnits pengar att starta upp projekt med. Nu måste vi välja kostnadseffektiva projekt som når ut till så många som möjligt, säger han om den första tiden på jobbet.
Just nu handlar mycket av arbetet om nästa års budget. De närmaste vekorna nagelfars avdelningens budgetförslag så att det ska hålla sig inom den ram som bestämts av landskapsregeringen.
I mitten av oktober är det tänkt att landskapsregeringen ska anta budgetförslaget för 2010.
-Det är allvarsamma diskussioner, säger Rainer Juslin om arbetet som väntar.
-Innehållet i förslaget till budget 2010 blir i linje med innehållet i den första tilläggsbudgeten 2009. Ekonomin har ju inte blivit bättre sedan dess. Vi har en tuff framtid framför oss.
Organiserar om
En av de första sakerna Rainer Juslin gjorde när han började var att inleda en översyn av utbildnings- och kulturavdelningens organisation och tjänstestruktur.
-Vi kräver kostnadseffektivitet av andra så vi borde även bli bättre på den biten själva, säger han.
-Vi måste se på vad som är vår kärnverksamhet, nämligen tillsyn, ledning och utveckling. Andra uppgifter som har lagts på avdelningen under åren måste vi se över. Kanske det finns någon annan som är mer lämpad att ta över dem?
Inom Rainer Juslins ansvarsområde faller även kultur-, idrotts- och museifrågor.
Sämst ställt är det med kunskaperna om den åländska idrotten, medger Rainer Juslin.
-Jag motionerar för egen del och håller igång, men jag är ingen aktiv idrottare. Där borde jag förkovra mig.
Hur ska du göra det?
-Ja, säg det. IFK-matcherna är oftast på helgerna och när jag åkt från Föglö till stan fem dagar i veckan vill jag inte gärna åka även på helgerna. Jag beundrar alla som orkar heja, men det är inte min grej av praktiska skäl.
Musik är däremot hela familjen Juslins grej.
-Jag har en lärarutbildning och har specialiserat mig på musik. Jag har spelat i dansband och spelar piano, bas och gitarr. Och blockflöjt måste man också spela under lärarutbildningen. Musik ligger mig varmt om hjärtat. Alla i familjen spelar och alla barn har gått i Ålands musikinstitut. Vi har kört slut på tre bilar på alla körningar dit genom åren, berättar han.
"Amatörerna viktiga"
Rainer Juslin anser att ett rikligt lokalt kulturliv är extra viktigt i en ekonomisk recession. Han ser därför gärna satsningar på amatörverksamheten.
-Det är viktigt att amatörerna är sysselsatta. Den åländska kulturen är beroende av dem. Alandica kultur och kongress ska helst sjuda av aktivitet.
Även om mycket av arbetet just nu handlar om att säkra tillräckliga medel hoppas Rainer Juslin kunna sätta sina spår på verksamheten.
-Jag hoppas att vi efter några år har gjort framsteg inom utbildningssektorn och att min erfarenhet kommer till nytta. Jag hoppas också att lärare och skolpersonal ska känna att de har en chef som kan det som sker på verkstadsgolvet och som de kan vända sig till i förtroende med tankar och idéer.
Anna Jakobsson