De ekonomiska bekymren för Waldorfskolan på Åland har pågått i flera år. Nu ser det värre ut än det har gjort på länge och just nu pågår en tvist mellan föreningen och landskapet. Efter flytten till de nya lokalerna i Björsby har föreningen fått kämpa för att få pengarna att räcka till.
För att skolan ska överleva har föräldrar gått in och arbetat ideellt, utbildade lärare har ställt upp som resurslärare, gymnastiklärare och finskalärare, helt utan ersättning. Hela dagisavdelningen har renoverats av föräldrar som också kontinuerligt har ansvarat för städning och andra sysslor. Förhoppningar har också funnits om att renovera skolsidan.
Nu kvarstår pengar för löner två månader framåt för skolpersonalen, sedan är de slut.
– Under sommaren har jag inte vetat om jag ska få komma tillbaka, säger läraren Imme de Vries.
Tolv elever skulle skolan behöva för att gå runt.
– Men det är ingen som förväntar sig att vi ska få ersättning för så många barn nu. Vi är i en uppbyggnadsfas. Det vi vill är att grundfinansieringen ska vara motsvarande den som andra Waldorfskolor har i resterande Norden, säger Madeleine Harms, förälder och pressansvarig för Waldorf Åland rf.
Elever har lämnat skolan
Den stora oron över hur skolan ska finansieras har gjort att flera elever har flyttat till andra skolor. En familj har flyttat till Sverige och barnet har fått börja på Waldorfskola där. Två familjer har hemundervisning och fyra familjer har satt sina barn i kommunala skolor. Dessutom var det en del familjer som inte följde med i flytten från Mariehamn till Jomala, då situationen redan då var kritisk.
– Flera föräldrar tyckte att det var för osäkert, och arbetsbördan har varit stor.
Nu återstår fem elever. Så mycket färre elever kan skolan inte ha. Och osäkerheten för personalen är stor.
– Smärtgränsen är nådd för längesedan, säger Imme de Vries.
Lämnar sin post
Waldorf Ålands styrelseordförande Jonny Jäderholm är uppgiven och väljer nu att sluta på sin post.
– Det är så synd. Vi har fått ett fint läge och fina lokaler men vi har hållit på att slå oss blodiga. Vi har anställda människor som ska ha lön. Jag vill inte ta ansvar längre.
Den 4 september har föreningen årsmöte och då ska en ny ordförande väljas.
– Det är tungt så jag vill lämna över till nya som orkar. Om det blir nu eller till årsskiftet vet jag inte, men jag hoppas någon tar över vid årsmötet, säger Jonny Jäderholm.
Lag under bearbetning
Övriga skolor på Åland har sin finansiering klar genom grundskolelagen. Men detta gäller inte för Waldorfskolan. I övriga länder i Norden ser det annorlunda ut, där är finansieringen lagskyddad. Nu väntar föreningen på Åland på att den nya grundskolelagen ska komma, men det dröjer fram till i maj 2018 innan den läggs som förslag till lagtinget. I väntan på den nya lagen drivs föreningen under ovisshet om sin finansiering.
Tvist med landskapet
För drygt ett år sedan såg det ut som att de ekonomiska bekymren för Waldorf Åland skulle lösas. Kommunernas ersättning till Waldorf har varierat mycket då ersättningarna har baserats på landskapsandelarna. För att utjämna detta lades ett förslag om att alla kommuner skulle betala samma ersättning per elev och läsår. Mariehamn röstade dock nej till förslaget som då föll.
I stället fick föreningen en utfästelse från landskapsregeringen om att man skulle gå in och täcka skillnaden mellan ersättningen från kommunerna och summan för vad en plats i skolan kostar. Då skulle Waldorfskolan få 78,5 procent av basbeloppet, i dagsläget 9.738 euro. Inför höstterminen 2015 skickade föreningen in en ansökan om det utlovade stödet, en ansökan på sammanlagt 23.467,62 euro för höstterminen. De fick då svar att ansökan var mottagen och att den skulle behandlas. I väntan på pengarna sparade föreningen in på allt som gick.
Men inga pengar kom. Först fyra månader senare upptäckte föreningen att inga pengar hade utbetalats. De skickade då en förfrågan om när pengarna skulle komma. Men inget hände.
”Inga småsummor”
Den 19 maj i år kom en utbetalning på 20.000 euro. Alltså flera månader senare än när pengarna skulle behövas. Det var också en lägre summa än den efterfrågade som baserade sig på överenskommen uträkningsmodell enligt antalet inskrivna barn. Svaret de fick var att det var småsummor som skiljde.
– För oss är det en månadslön, det är inga småsummor, säger Madeleine Harms.
Samma dag kom också ett beslut om utbetalning för våren, den summan uppgick till den efterfrågade summan, 17.356,93 euro. I samma beslut konstaterar dock landskapsregeringen att man i fortsättningen inte kommer att föreslå ytterligare budgetmedel för verksamheten. I stället kommer det ekonomiska stödet till föreningen endast ske via den lagstadgade kommunala landskapsandelen, som inte täcker kostnaden för en elev.
Överklagat till HFD
Budgeterat för 2016 finns sedan tidigare 40.000 euro, och nu undrar Waldorfskolan om det är dessa 40.000 man fått utbetalat nu i maj, eller om det fortfarande finns 40.000 euro kvar för höstterminen 2016 och att pengarna man fick var de som budgeterats för 2015.
Hela beslutet har nu överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen.
– Vi tycker att det är tjänstefel det som har hänt. Pengarna borde ha utbetalats i tid. Vi borde så klart ha reagerat tidigare på att pengarna inte kom, det får vi ta på oss. Men det har varit så mycket och eftersom vi då inte hade kanslipersonal utan allt gjordes på frivillig basis har det varit svårt. Och vi har mest kämpat för att hålla allt flytande, säger Madeleine Harms.
– Vi fick ett svar när vi skickade in ansökan att de skulle gå vidare med den, och sedan hörde vi inget mer. Det vi undrar är varför ingen hörde av sig till oss under hela hösten?
Waldorfs dagis finansieras enligt barnomsorgslagen med kommunala medel och går bra. De nya lokalerna har renoverats och i dagsläget är nio barn anmälda, som mest finns elva platser.
Ålandstidningen har sökt utbildningsminister Tony Asumaa (Lib) som har bett att få återkomma i ärendet.
Fakta Waldorfpedagogik
Waldorfpedagogik eller Steinerpedagogik är en pedagogik som baseras på en antroposofisk bild och syn på människan. Den utgår från Rudolf Steiners idéer om en pedagogik som lägger stor vikt på den tankemässiga, den känslomässiga och den viljemässiga utvecklingen hos barn, på ett sätt som motsvarar deras förment grundläggande inre situation och utveckling på varje åldersstadium.
Det fanns i oktober 2010 omkring 1 000 Waldorfskolor (inklusive vuxenutbildningar) och cirka 1 600 Waldorfförskolor i ett 60-tal länder i alla världsdelar. I Norden fanns det (dec 2010) 116 Waldorfskolor. Källa: Wikipedia
Petra Dahlgren