Ett nytt trafikljus eller en smalare passage med upphöjning? Vilken lösning är säkrast för övergången över Storagatan vid kyrkan?
Frågan diskuterades av en liten men engagerad publik på måndagskvällens möte arrangerat av elevrådet på Övernäs skola och tekniska verken.
TRAFIK Dagens trafikljus på Storagatan är utdömt och ska bort. Det har tekniska nämnden redan beslutat. Frågan är vad som ska komma istället, undrade elevrådet på Övernäs skola i en skrivelse till tekniska verken vilket ledde till ett möte dem emellan.
-Det gläder mig oerhört mycket att situationen för den lätta trafiken, tack vare elevrådet, på det här sättet lyfts upp, förklarade tekniska verkens chef Kai Söderlund.
Nytt förslag
Han presenterade det förslag på ny övergång som tekniska verken tagit fram. Det bygger på att körfälten vid övergången smalas av till tre meter genom att refugen i mitten breddas. Därtill kommer en meterlång upphöjning på tio centimeter. Dessutom justeras korsningen med en sidoförskjutning så att bilarna inte kan köra rakt fram utan måste gira lite.
-Målet är att få ned bilarnas hastighet till 30 km/tim vid övergången. Det här är en tuffare lösning än den vid korsningen Skillnadsgatan-Ålandsvägen.
Nio av tio fotgängare som blir påkörda av en bil som håller 30 km/tim klarar sig. Men håller bilen 50 km/tim är det bara två av tio som klarar sig, förklarade Kai Söderlund.
Tar bort övergångsställe
Till förslaget hör även att övergångsstället vid Birka Lines kontor i korsningen Östra Esplanadgatan-Storagatan tas bort och ersätts av ett liknande refugsystem med smalare körfält, fast utan upphöjning.
-På det sättet tydliggör vi rollerna. Gångtrafikanterna kan fortfarande gå över men måste ta större ansvar för att se sig för.
Kostnaden för denna lösning skulle bli 25.000-30.000 euro.
Att ersätta dagens utdömda trafikljus med ett modernt ljussystem som uppfyller dagens krav skulle kosta uppåt 50.000 euro.
-Det är pengar vi hellre vill satsa på att öka säkerheten vid övergångar i staden, sa Kai Söderlund.
Trafikljus osäkra?
De närvarande elevrådsrepresentanterna och den drygt tjugohövdade publiken, främst bestående av föräldrar till skolans elever lyssnade och ifrågasatte.
-Jag tycker att Kais förslag låter bra, sa elevrådsordförande John Magnusson.
Han elevrådskamrat Milio Schauman tyckte att den nya planen plus ett nytt ljus vore allra bäst. Han fick medhåll av flera i de vuxna i publiken.
En grundfråga som debatterades flitigt var om trafikljus invaggar den gående i en falsk trygghet.
-Jag ser varje dag bilar som kör mot rött i just den korsningen, förklarade en kvinna.
Dessutom är det inte alla gående som trycker på knappen och inväntar grön gubbe.
Gatubyggmästare Bo Hoffman redovisade en norsk trafiksäkerhetsundersökning som visade att:
- Ett vanligt övergångsställe leder till en ökning på 28 procent av antalet personskador. Troligen på grund av en känsla av falsk trygghet.
- En övergång med trafikljus minskar mängden skador med 12 procent.
- En upphöjning är ännu effektivare och reducerar antalet personskador med hela 50 procent.
Sätter exempel
Kai Söderlund påminde slutligen om att alla vuxna har ett stort ansvar att föregå med gott exempel när de är ute med barn i bilen.
-Då duger det inte att gapa satans bumpers. Barn lyssnar och gör som vi gör.
Petter Lobråten