I början av 2023 tecknade dåvarande landskapsregeringen (LR) och Heart Aerospace ett samförståndsavtal om utveckling av elflyg. Senare samma år ingicks också ett partnerskapsavtal. I somras gjorde Region Gotland, som första rikssvenska region, samma sak.
– Huvudorsaken till det här samarbetet är att vi vill få en utökad flygtrafik till Åland. Samarbetet går också i linje med att Åland vill vara en hållbar region, säger näringsminister Jesper Josefsson.
Heart Aerospace är ett uppstartsbolag som utvecklar ES-30, ett hybrid-elektriskt flygplan avsett för regional trafik. Planet ska ha kapacitet för 30 passagerare (se faktarutan).
I september rullades den första fullskaliga prototypen Heart X1 ut. Tanken är att planet nästa år ska testflygas i USA. Följande steg är att ta med sig lärdomarna från Heart X1 och bygga en ny prototyp.
– Och 2029 är målet att vi ska typcertifiera vårt ES-30-plan, säger Simon Reinberth, bolagets chef för flygplatsinfrastruktur och nordiska myndighetskontakter.
Flera ben
Utmaningar med kortare rutter som Ålands är att det inte finns så många aktörer som har mindre plan. Just här tror Heart Aerospace att bolagets flygplan kan vara en lösning.
Simon Reinberth berättar att bolagets ambitioner egentligen står på två ben. Det ena är en avkarbonisering av flygresor, det andra är vad han kallar en ”demokratisering av trafiken”.
– Vi vill se till att de kortare rutterna, de som i dag sakta försvinner alltmer, ska kunna återupplivas. En stor anledning till att de inte opereras så mycket i dag är att det är dyrt. Vi tror att vi kommer att ha en produkt där vi gör det ekonomiskt möjligt för flygbolagen att operera de här rutterna och göra vinst.
EU-finansiering
Målet är att kunna söka EU-bidrag för ett projekt som fokuserar på infrastrukturen, det vill säga att förbereda Mariehamns flygplats så att den kan ta emot elflyg. Efter renoveringen år 2021 finns redan en del infrastruktur på plats, men ytterligare satsningar i till exempel laddningsstationer behövs.
– Får ni till infrastrukturen är ni förberedda på att ta emot de här planen, och det kommer att öka intresset från flygbolag som ser möjligheter i rutterna, säger Simon Reinberth.
Bolaget har redan flera hundra ordrar på ES-30. Bland beställarna finns United Airlines som beställt hundra flygplan samt ytterligare 50 på option, men även bolag som SAS och Icelandair.