Totalt 79 personer fick hjälp och rådgivning via projektet och enligt projektledare Viktoria Olsson är de flesta av dem sådana som planerar att stanna på Åland.
– Vad gäller ukrainarna är det lite svårbedömt och mycket beror på hur det går i kriget. Men många av dem vill också stanna på Åland, säger hon.
Projektet ”Vi välkomnar fler” som är EU-finansierat, startade bland annat eftersom man såg en stor arbetskraftsbrist i exempelvis servicebranschen.
– Många i servicebranschen blev uppsagda och permitterade i samband med pandemin och kom aldrig tillbaka. När läget sedan normaliserade sig 2022 var bristen på arbetskraft ett faktum i bland annat just restaurangbranschen. Då såg vi att det här projektet var win-win både för branschen och för integrationen, säger Jan-Erik ”Jenki”Rask, som är före detta vd för Ålands Näringsliv.
Språkstöd och handledning
Integration via arbetsmarknaden är enligt Viktoria Olsson ofta en resursfråga.
– Det kan till exempel finnas behov av språkstöd eller handledning av arbetstagarna och av att validera deras kunskaper. En av slutsatserna är att arbetsmarknaden behöver vara mer flexibel, säger hon.
Bild
Hon säger också att entreprenörskap kan vara en stark drivkraft som kan främja inkludering och lyfter upp Pop-Up Mariehamn butiken som öppnade på Torggatan.
– Nya ålänningar med nya idéer leder till nya tjänster och produkter och det skapar i förlängningen arbetsplatser. Över 80 olika företagare var på något sätt engagerade i Pop Up-butiken, säger Viktoria Olsson.
Två som hittade varandra i samband med Pop Up Mariehamn var Anna Alm och Inese Stepanova. De har haft mathantverksförsäljning i Pop Up-butiken.
– Jag började tro på mina produkter igen tack vare projektet och lärde känna många nya människor. Hela den gruppen kändes som en stor familj, säger Inese Stepanova.
Diskriminering
Projektet har också pekat på vissa utmaningar som finns när det gäller integrering av icke-nordiska personer på den åländska arbetsmarknaden.
– En av dem är diskriminering som många av de här personerna säger att de möter. Jag tror inte att någon medvetet diskriminerar, men det är så det upplevs när man som ny ålänning i vissa fall inte ens får komma på arbetsintervju. Det gäller att inte bara rekrytera sådana man känner. Ett första steg är att få arbetsgivarna att inse hur det här kan upplevas för de nya ålänningarna, säger Viktoria Olsson.
Detta har ”Vi välkomnar fler” varit med och arrangerat:
- Jobbchansen, en arbetsmarknadsdag i samarbete med AMS/Åland Living.
- Föreningsmässan i samarbete med Mariehamns stad, Kompassen, Folkhälsan på Åland.
- Pop-Up-butik i Mariehamn med stöd av Ömsen.
- Foto- och konstutställning på Rådhuset i samarbete med Mariehamns stad.
- Entreprenörskvällar.