Efter Kastelholmssamtalet tidigare i dag talade utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) om aktuella internationella frågor inför allmänheten i Sittkoffgallerian. Samtalet mellan honom och reportern Alfons Röblom direktsändes i Ålands radio.
Situationen på Krim och i Ukraina oroar Erkki Tuomioja.
– Det är en mycket bekymmersam situation för alla, säger han.
Situationen är varken enkel eller svartvit, men Ryssland har brutit mot internationell rätt och ingångna fredsavtal, anser han.
– Man kan inte tvivla på att majoriteten av befolkningen vill ansluta sig till Ryssland, men formen som detta gjorts på är helt oacceptabel.
– Den viktigaste prioriteringen är att se till att det inte sker en ytterligare eskalering. Den största katastrofen vore om den ryska armén inträder i östra Ukraina. Då uppstår en krigsartad situation, säger Erkki Tuomioja.
Upprustning
Det är viktigt att omvärlden inte stänger dörrarna till en förhandlingslösning, anser han.
– Jag tror inte att man har något att vinna på maktpolitik i dagens värld. Vår värld karaktäriseras av ett växande, ömsesidigt beroende.
Däremot kan det hända att det sker en militär upprustning.
– I och med att maktpolitiken har gjort en comeback måste vi också rusta upp. Men mycket beror på vad som sker de kommande veckorna eller månaderna.
Det blir kostsamt för Ryssland att trappa upp situationen, enligt Erkki Tuomioja.
– EU har tagit beslut om sanktioner och om frysande av finansiella resurser. Jag tror att den ryska ledningen måste beakta att kostnaderna kan bli mycket stora för landet.
Omvärldens sanktioner skulle även påverka den ryska befolkningens vardag, säger han.
– Putin har mycket brett stöd bland befolkningen. Men två tredjedelar av ryssarna vill inte se en konflikt med Ukraina.
”Ett misslyckande”
Erkki Tuomioja är annars inte nöjd med hur EU hanterar krissituationer.
– EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik har inte lyckats. Det beror främst på medlemsstaterna, som bara använder EU när det passar deras egna planer. Det är ett misslyckande för EU.
– Men vi har haft en svår finanskris som statsledarna har behövt koncentrera sig på.
Även vissa EU-skeptiker tycker att EU:s roll som global aktör behöver stärkas. Situationen i Ukraina kan vara en väckarklocka, enligt Erkki Tuomioja.
Även om EU behöver bli starkare i utrikespolitiska frågor finns det knappast stöd i medlemsstaterna för andra stora förändringar som stärker unionen i federal riktning.
– EU behöver inte blanda sig i allt möjligt. Medlemsstaterna kan kanske till och med ta tillbaka vissa maktbefogenheter, säger Erkki Tuomioja.
Utrikesministeriets Europainformation arrangerade samtalet i Sittkoffgallerian.
Anna Jakobsson