Ålandstidningen stiger in i en mörklagd lokal, belyst endast av ett dunkelt ljusblått sken. Rökmaskinen i samspel med stämningsskapande bakgrundsmusik ger en förnimmelse av mysterium i luften.
Kodarklubben har precis flyttat in i sina nya lokaler i Norrböle i Mariehamn, i samma veva utökar man sitt samarbete med Robot Workshop Finland som har utvecklat och skapat en portabel form av den populära familjeaktiviteten escape room.
Jonny Björkström är mannen bakom satsningen på Escape box – det bärbara äventyret.
– Jag hittade på äventyren under coronatiden när min övriga verksamhet låg stilla, säger han.
Låsa upp gåtan om livets mening
I dagsläget finns det två olika boxar att försöka ta sig in i. I ”professor Rusks låda” finns meningen med livet inlåst bakom binära koder, kluriga knep- och knåputmaningar samt diverse lås som kräver en rejäl gnuggning av spelarnas geniknölar. Professor-Rusk-lådan finns i två upplagor vilket innebär att två lag samtidigt kan tävla mot varandra.
– Den andra heter Jeffs leksakslåda, ett lite mer vuxet äventyr.
I bägge utmaningar kan man köpa ledtrådar när fantasin sätter gränser, varje ledtråd kostar dock i form av tio minuters tillägg på lagens sluttid.
Hur snabbt bör ett lag lösa problemen?
– Med ledtrådar klarar de flesta lådan inom en timme, men jag har också haft grupper som vägrat ta ledtrådar och därför hållit på uppemot tre timmar.
Vilka egenskaper är viktigast att besitta för att lösa mysterierna?
– Logiskt tänkande, tålamod, samarbete och förmågan att fokusera på en sak i taget. Man har en klar fördel om man har sysslat med programmering, då är man van att fokusera på ett problem i taget.
Ann-Sofi Perjus från Kodarklubben tillägger att folk som gillar escape room-aktiviteter också brukar tycka om, och klara av utmaningen med lådorna.
Utmanad av lärare
Kopplingen till just kodning och robotar är inte uppenbar vid ett första ögonkast, men Jonny Björkström förklarar att sambandet ligger i att utläsa binär kod (datorkod bestående av ettor och nollor, reds.anm) och att ha en förståelse för teknik.
– Som vid programmering ungefär, säger han.
För närvarande är han i full färd med utvecklingen av sin tredje låda.
Hur kom du på idén med en portabel escape box?
– Jag åker runt i skolor och håller i workshops och det var en lärare som tyckte att det vore en passande utmaning för mig att hitta på en mobil variant av escape room-utmaningarna.
Vad har det kostat dig att utveckla och bygga aktiviteten?
– Runt 500 euro per låda, samt massor av tid.
Är du själv en flitig escape room-besökare?
– Ja, jag tycker om det och försöker ta mig an nya rum så ofta jag har möjlighet.
Spänning med en tvist
Rekordtiden för professor Rusk-lådan är i skrivande stund 51 minuter, utan ledtrådar och Jeffs leksakslåda har som snabbast öppnats efter 39 minuter.
Jeffs leksakslåda har en åldersgräns på 14 år och uppåt eftersom delar av eskapaden kan upplevas som obehaglig. Äventyret rekommenderas inte för gravida, personer med pacemaker eller för epilektiker.
Vad beror de rekommendationerna på?
– I just den boxen finns vad jag brukar kalla ”en liten tvist”, den kan upplevas som lite obehaglig men är helt ofarlig.
Vilka målgrupper riktar du din verksamhet till i första hand?
– Nu är ju det här alldeles pinfärskt men till företagsfester, möhippor, svensexor, fotbollslag eller varför inte ett vanligt födelsedagskalas.
Kodarklubben håller i dagarna bland annat introducerande kurser i programmering och digitalt tänkande för barn i åldern sex till åtta år.
Under höstlovet i oktober arrangeras en programmeringskurs för barn med speciella behov och en Lego mindstormskurs med inriktning mot tjejer.
Peter Pussinen